Foto: Reuters
Foto: Reuters

V primerjavi z zadnjimi petimi leti je v Angliji in Walesu lani umrlo skoraj 76.000 ljudi več.

Ob koncu lanskega leta je bila skoraj polovica vseh smrti v angleških in valižanskih bolnišnicah povezana z novim koronavirusom.

V celotni Veliki Britaniji je od začetka epidemije covida-19 doslej umrlo več kot 80.000 bolnikov s covidom-19. Velika Britanija je v pandemiji covida-19 med najbolj prizadetimi evropskimi državami.

  • Merklova: Težki časi do velike noči

Nemška kanclerka Angela Merkel je na pogovoru s poslanci svoje konservativne unije (CDU/CSU) opozorila, da jih v pandemiji covida-19 čakajo težki časi do velike noči. Posvarila je predvsem pred vdorom bolj nalezljivih sevov koronavirusa v državo.

"Pred nami je še od osem do deset težkih tednov," je bila jasna kanclerka.
Ob tem Der Spiegel opozarja, da kanclerka na srečanju ni nikoli rekla, da bodo strogi protikoronski ukrepi veljali še naslednjih deset tednov, kot je to poročal Bild.

Čeprav britanski sev koronavirusa ni bolj smrtonosen, pa je bolj nalezljiv. Kanclerko tako skrbi, da bi bile ob hitrem povečanju števila okužb tudi bolnišnice bolj obremenjene. To je med drugim videti na Irskem, kjer se je virus začel hitreje širiti in so v kratkem času zaznali po desetkrat več okužb.

Sorodna novica Večina hospitaliziranih bolnikov imela simptome še šest mesecev po covidu-19

Burna razprava o obveznem cepljenju

V Nemčiji sicer poteka razprava o obveznem cepljenju proti covidu-19 za določene poklicne skupine, ki delajo z ranljivimi skupinami. Bavarski ministrski predsednik Markus Söder se je zavzel za to, da bi etični svet pripravil predloge o možnosti obveznega cepljenja za določene skupine. Minister za delo Hubertus Heil pa obveznemu cepljenju nasprotuje.

Angela Merkel. Foto: Reuters
Angela Merkel. Foto: Reuters

Söder, ki prihaja iz vrst krščanskosocialne unije (CSU), je za Süddeutsche Zeitung dejal, da je med osebjem v domovih za ostarele "preveč zavračanja cepljenja". Zato bi bilo po njegovem mnenju "dobro, če bi etični svet pripravil predloge, ali in za katere skupine bi bilo obvezno cepljenje mogoče". V domovih za ostarele gre namreč "za življenje in smrt", je dejal.

Söder se je zavzel tudi za "veliko državno kampanjo za spodbujanje cepljenja, v kateri bi sodelovali vzorniki iz umetnosti, športa in politike". Na cepljenje proti covidu-19 bi morali po njegovih besedah gledati kot na "državljansko dolžnost".

Na Bavarskem v trgovinah in javnem prometu obvezne maske FFP2

Na Bavarskem bodo od ponedeljka v trgovinah in javnem potniškem prometu obvezne zaščitne maske tipa FFP2, je odločila bavarska vlada pod vodstvom ministrskega predsednika Markusa Söderja. Ob tem je Söder sporočil, da imajo na Bavarskem na zalogi dovolj tovrstnih mask.
Kot je še dejal, običajne zaščitne maske v pandemiji covida-19 varujejo druge, zaščitna maska FFP2 pa varuje tudi tistega, ki jo nosi.

Namen ukrepa je izboljšati varnost pred okužbo v trgovinah in javnem potniškem prometu. Söderja sicer še posebej skrbi pojav novega seva koronavirusa. Premier je tudi napovedal, da bodo ponovno uvedli obvezna testiranja za dnevne migrante iz drugih dežel. Konec novembra je bavarsko upravno sodišče tovrstno obveznost razveljavilo.

Foto: EPA
Foto: EPA
  • Nizozemska ustavitev javnega življenja podaljšala za tri tedne

Nizozemska je ustavitev javnega življenja podaljšala do 9. februarja.
"Mislim, da vas ne bom presenetil, ustavitev javnega življenja je podaljšana za tri tedne," je povedal nizozemski premier Mark Rutte na novinarski konferenci o omejitvah za zajezitev covida-19, ki bi se morale po prvotnih načrtih končati čez en teden. "Skoraj vsakdo bo razumel, da ni druge možnosti."

Na Nizozemskem so sredi decembra uvedli najstrožje protikoronske ukrepe doslej. Med drugim so zaprli šole in vse nenujne trgovine, odprte so trgovine z živili in lekarne. Že cel mesec so zaprti tudi muzeji, živalski vrtovi in kinematografi. Posamezno gospodinjstvo lahko na dan sprejme le dva človeka, ki ne živita v njem.

Po premierjevih besedah vlada razmišlja še o uvedbi nočne policijske ure. Za nasvet o tem je zaprosila inštitut za javno zdravje.

  • Švedska: Pol milijona okužb

Na Švedskem so do danes potrdili skupno več kot pol milijona okužb. V več kot desetmilijonski državi so jih potrdili 506.866, umrlo je skupno 9667 bolnikov s covidom-19.

Glavni epidemiolog švedske agencije za javno zdravje Anders Tegnell je opozoril, da so v kritični fazi, saj je število razpoložljivih mest v bolnišnicah že skoraj doseženo. Zato je po njegovih besedah izjemno pomembno, da prebivalci spoštujejo priporočila oblasti. Ta vključujejo ohranjanje razdalje, izogibanje novim stikom, temeljito umivanje rok ter upoštevanje poziva, naj ostanejo doma, če se slabo počutijo.

Drugi val epidemije je veliko slabši, kot je napovedovala agencija, je dodal, a poudaril, da so zdravstvene službe pridobile izkušnje pri zdravljenju bolnikov s covidom-19. Po podatkih oblasti je 60 odstotkov bolnikov na intenzivnih oddelkih bolnikov s covidom-19.

Proti covidu-19 so doslej v državi cepili 80.000 ljudi. Prednost pri cepljenju imajo oskrbovanci v domovih za starejše in zdravstveni delavci.

Od nedelje velja poseben zakon, s katerim ima vlada več pooblastil za ukrepanje v pandemiji. Vlada, ki se je s pandemijo spopadala le s priporočili, in ne s prisilnimi ukrepi, lahko odslej zapre lokale, trgovine, javni promet, parke ter omeji število ljudi, ki se lahko hkrati zadržujejo v javnih prostorih. Državni tožilec je danes predlagal globo v znesku 2000 švedskih kron (198 evrov) za nekatere kršitve.

  • Dunaj: V domu starejših potrdili angleški sev koronavirusa

Angleški sev koronavirusa, ki velja za bolj nalezljivega, so potrdili tudi v enem od domov starejših na Dunaju. Prvič so ta sev v Avstriji potrdili v začetku meseca pri osebah, ki so pripotovale iz Velike Britanije, sume tega seva pa imajo še v deželah Solnograška in Tirolska.

V prizadetem domu starejših občanov s 101 oskrbovancem so po praznikih opazili nenavaden porast števila okuženih s koronavirusom. Za zdaj so okužbo potrdili pri 42 stanovalcih, ali gre pri vseh za primere angleškega seva, pa še ni znano. Večina stanovalcev nima simptomov oz. imajo blažje simptome.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
  • Švica odobrila cepivo Moderne

Švica je za cepljenje proti covidu-19 danes odobrila tudi cepivo ameriškega proizvajalca Moderna, ki ga izdelujejo prav v Švici. Tovarna Lonza na zahodu Švice načrtuje, da naj bi do konca leta proizvedla okoli 300 milijonov odmerkov cepiva. Dodatnih 100 milijonov odmerkov Moderninega cepiva, za katero sta potrebna dva odmerka, naj bi izdelali v ZDA.

Sorodna novica AstraZeneca EU zaprosila za pogojno dovoljenje za cepivo

Švicarska agencija za odobritev zdravil Swissmedic je sporočila, da je Modernino cepivo izkazalo "visoko stopnjo učinkovitosti" in ga je mogoče takoj uporabiti. Dodali so, da so študije pokazale visoko stopnjo učinkovitosti, 94 odstotkov, 14 dni po drugem odmerku cepiva.

Švica, ki ima okoli 8,6 milijona prebivalcev, je pri Moderni naročila 7,7 milijona odmerkov cepiva Moderne, ki so ga v EU-ju odobrili za uporabo pretekli teden. Poleg tega je Švica, ki ni članica EU-ja, naročila še tri milijone odmerkov ameriško-nemškega cepiva podjetij Pfizer-BioNTech, katerih uporabo so v Švici odobrili že decembra lani.

Švica je tudi prednaročila 5,3 milijona odmerkov britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca, ki še čaka na odobritev v Evropi. Švica je bila prva celinska država Evrope, ki je 23. decembra začela množično cepiti s cepivom podjetij Pfizer-BioNTech.

Atene. Foto: Reuters
Atene. Foto: Reuters
  • Grčija za uvedbo skupnega potrdila o cepljenju

Grški premier Kiriakos Micotakis je pozval EU k uvedbi standardiziranega potrdila o cepljenju proti covidu-19, ki bi prispevalo k oživitvi potovanj, ki so močno prizadeta zaradi pandemije.

V pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen je grški premier dejal, da bi morali tisti, ki so se cepili, prosto potovati. Meni, da mora Unija nujno sprejeti skupno stališče do tega, kako bi morala biti strukturirana potrdila o cepljenju, da bi bila veljavna v vseh državah članicah Unije. Zavzel se je za "standardizirano potrdilo, ki bo dokazovalo, da je bila oseba uspešno cepljena".

Grško gospodarstvo, ki je močno odvisno od turizma, je med pandemijo koronavirusne bolezni 19 doživelo hud udarec tudi po odprtju letališč za tuje potnike v juliju. Grško gospodarstvo je lani imelo 10,5-odstotni padec.

Potem ko so prvi val pandemije v Grčiji prestali bolje kot večina drugih evropskih držav, so na začetku novembra znova uvedli strogo zaprtje, ki bo veljalo do 18. januarja.

  • Hrvaška: V šole zgolj nižji razredi osnovnih šol in maturanti

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 7074 testih potrdili 759 okužb s koronavirusom. Umrlo je 43 bolnikov s covidom-19. Današnje število novih okužb v 24 urah je nižje, kot je bilo prejšnja dva torka.

Proti koronavirusu se je od 27. decembra lani cepilo več kot 30.000 ljudi. Vsi so prejeli Pfizerjevo cepivo. Danes pričakujejo tudi prvih 3600 odmerkov Moderninega cepiva, ki ga bodo skoraj v celoti namenili Siško-moslavški županiji, kjer poteka sanacija po uničujočem decembrskem potresu.

Hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je sporočil, da se bo pouk v osnovnih in srednjih šolah po podaljšanih zimskih počitnicah začel v ponedeljek, 18. januarja, kot so načrtovali. V šolske klopi se bodo vrnili učenci nižjih razredov osnovnih šol in maturanti, preostali pa bodo imeli pouk na daljavo.

Za delno vrnitev učencev in dijakov v šole so se odločili, da ne bi poslabšali epidemioloških razmer v državi, kjer v zadnjih dneh odkrivajo manj novih okužb in manj covidnih bolnikov.