Raziskavo so opravili v mestu Vuhan, kjer naj bi se novi koronavirus najprej pojavil. Foto: Reuters
Raziskavo so opravili v mestu Vuhan, kjer naj bi se novi koronavirus najprej pojavil. Foto: Reuters

Pri 76 odstotkih bolnikov se je tudi pol leta zatem, ko so zapustili bolnišnico v Vuhanu, pojavil vsaj en simptom covida-19, piše CNN. Največja tovrstna raziskava do zdaj je bila objavljena v zdravstveni reviji Lanclet, zajela pa je več kot 1700 bolnikov. Ugotovila je, da sta bila najpogostejša simptoma, ki sta se še pojavljala po hospitalizaciji, utrujenost in nespečnost. Šest mesecev po diagnozi sta se je pojavili pri 63 oziroma 26 odstotkih bolnikov.

Bolniki, ki so preboleli težjo obliko covida-19, so imeli po pol leta še vedno vidne poškodbe pljuč. Bolezen bi lahko imela tudi dolgotrajne duševne motnje, navaja raziskava. 23 odstotkov tistih, ki so preboleli covid, so imeli simptome tesnobe ali depresije.

Dolgoročne posledice covida-19 šele začenjamo razumeti

"Ker je covid-19 tako nova bolezen, šele začenjamo razumevati njene dolgoročne posledice. Naša analiza je pokazala, da večina bolnikov še vsaj pol leta zatem, ko zapustijo bolnišnico, živi s posledicami bolezni, še posebej tisti, ki so preboleli težjo obliko. Da bi lahko razumeli celoten spekter učinkov covida-19 na ljudi, naše delo poudarja pomen izvajanja daljše nadaljnje študije pri večjih populacijah," je povedal vodja raziskave Bin Cao.

Kitajska raziskava je bila največja do zdaj in z najdaljšim časom spremljanja bolnikov. Povprečna starost bolnikov je bila 57 let, bolnišnico Džinjintan, kjer so se decembra 2019 zdravili prvi bolniki s covidom-19, pa so zapustili med 7. januarjem in 29. majem lani. Vse so anketirali s serijami vprašalnikov, s čimer so ocenjevali simptome. Opravili so tudi številne zdravstvene preglede, krvne teste in teste fizičnih sposobnosti.

CDC izpostavil utrujenost, težave z dihanjem, kašelj ...

Znanstveniki po vsem svetu preučujejo dolgotrajne posledice virusa. Ameriški center za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC) je kot najpogostejše dolgoročne simptome covida-19 izpostavil utrujenost, težave z dihanjem, kašelj, bolečine v sklepih in prsih. Med pogoste je uvrstil tudi težave z razmišljanjem in koncentracijo, depresijo ter glavobol.

"Medtem ko si večina popolnoma opomore, imajo lahko nekateri bolniki simptome, ki lahko trajajo več tednov oziroma celo mesecev po bolezni. Takšni simptomi se lahko pojavijo tudi pri tistih, ki niso bili hospitalizirani ali so preboleli lažjo obliko," je CDC ugotovil s svojo raziskavo, ki je bila avgusta objavljena v British Medical Journal.