Begunci iz Gorskega Karabaha. Foto: Reuters
Begunci iz Gorskega Karabaha. Foto: Reuters

Potem ko je azerbajdžanska vojska minuli teden izvedla vojaško operacijo in prevzela nadzor v Gorskem Karabahu, so armenske oblasti v Erevanu posvarile pred možnostjo etničnega čiščenja v sporni regiji. Od tedaj je iz Gorskega Karabaha v Armenijo prebegnilo okoli 50.243 od 120.000 tamkajšnjih etničnih Armencev.

Številni so nastanjeni v zasilnih namestitvah, nekateri pa so si nastanitev našli sami. Armenske oblasti so sicer obljubile, da bodo poskrbele za vse. Pri Združenih narodih in Evropski uniji so izrazili zaskrbljenost zaradi razmer in pozvali k zaščiti pravic etničnih Armencev.

Azerbajdžanske oblasti so medtem danes sporočile, da so pridržale nekdanjega vodjo separatistov iz Gorskega Karabaha Rubena Vardanjana, ko je poskušal vstopiti v Armenijo. Vardanjan, milijarder in filantropist, je od novembra lani do februarja letos vodil separatistično vlado. Njegova žena Veronika je na Telegramu sporočila, da so ga prijeli, ko je skušal skupaj z drugimi zapustiti regijo.

Baku se je sicer pred dnevi strinjal, da bo separatistom, ki bodo položili orožje, dovolil odhod v Armenijo, vendar je azerbajdžanski vladni vir za AFP pojasnil, da mejni policisti med odhajajočimi Armenci "iščejo tudi osumljence za vojne zločine". Za zdaj še ni znano, kakšne obtožbe bi lahko bile vložene proti Vardanjanu.

Aretacijo Vardanjana je potrdila tudi njegova žena Veronika Zonabend, ki je na Twitterju povedala, da so ga azerbajdžanske oblasti zjutraj "aretirale in pridržale na meji, ko je skušal oditi s tisoči Armencev".

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je v ponedeljek obljubil, da bo Azerbajdžan spoštoval pravice etničnih Armencev v Gorskem Karabahu. Po njegovih besedah so iz Bakuja v regijo že poslali tudi humanitarno pomoč - gorivo, hrano in zdravila. Ob tem je tudi izrazil pričakovanje, da bo integracija Armencev iz Karabaha v azerbajdžansko družbo uspešna.

V Armenijo prispelo več kot 42.000 beguncev iz Gorskega Karabaha