Priprave na ponovno odprtje slovitega dunajskega hotela Sacher. Foto: Reuters
Priprave na ponovno odprtje slovitega dunajskega hotela Sacher. Foto: Reuters

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 74 bolnikov, od tega devet na intenzivni negi.

Od začetka izbruha so v Avstriji skupno potrdili 18.972 okužb, umrlo je 683 ljudi. Največ aktivno okuženih je trenutno v Zgornji Avstriji, in sicer 542, sledi Dunaj s 394 primeri. Najmanj primerov je na Predarlskem, kjer je aktivno okuženih pet ljudi, sledi avstrijska Koroška z 18 primeri.

V Franciji zdravstvenim delavcem zgodovinsko povišanje plač

Francoska vlada pa je potrdila povišanje plač zdravstvenim delavcem v skupni višini osem milijard evrov, pri tem pa pohvalila njihovo vlogo v boju proti koronavirusu.

Francoski zdravstveni delavci so tudi s stavkami dosegli zvišanje plač. Foto: Reuters
Francoski zdravstveni delavci so tudi s stavkami dosegli zvišanje plač. Foto: Reuters

Vlada je dogovor s sindikati zdravstvenih delavcev podpisala po tednih pogajanj. V povprečju se bo plača zvišala za 183 evrov. Zdravstveni delavci, ki so jih med koronavirusno krizo tudi v Franciji hvalili zaradi njihovega dela, so zahtevali dodatno priznanje ter na protestih terjali povišanje plač in boljše financiranje bolnišnic.

V Franciji, ki je v Evropi med najhuje prizadetimi državami v epidemiji, so doslej potrdili več kot 200.000 okužb, umrlo je več kot 30.000 bolnikov.

V Belgiji prvič od marca brez smrti

V Belgiji, ki je bila ob začetku pandemije najbolj prizadeta srednje velika država na svetu, danes prvič od 10. marca niso poročali o smrtni žrtvi covida-19. Tako kot v številnih evropskih državah, ki so bile marca in aprila hudo prizadete, je tudi v Belgiji uspelo krepko zmanjšati število okužb z uvedbo karantene, ki je zdaj odpravljena.

V zadnjih sedmih dneh sicer poročajo o povprečno 95 okužbah dnevno, kar je 11 odstotkov več kot teden predtem. Skupno so v državi potrdili 62.781 okužb, umrlo pa je 9787 ljudi – 850 na milijon prebivalcev, kar je največji delež na svetu z izjemo mestne države San Marino. Največ življenj v enem dnevu je covid-19 v Belgiji zahteval 12. aprila – 343.

Vlada bo v sredo razpravljala o dodatni omilitvi ukrepov, potem ko je od 10. julija v državi obvezno nošenje zaščitnih mask v trgovinah, kinodvoranah in muzejih.

Kako je koronavirus spremenil Italijane?
Po svetu že 13 milijonov okuženih