Protestniki so se zbrali pred poslopjem avstrijskega parlamenta na Dunaju. Foto: Reuters
Protestniki so se zbrali pred poslopjem avstrijskega parlamenta na Dunaju. Foto: Reuters

Navdihnili so jih protesti v sosednji Nemčiji, ki jih je sprožilo razkritje tajnega sestanka skrajnih desničarjev v Potsdamu novembra lani, ki se ga je udeležilo tudi nekaj predstavnikov konservativne stranke CDU.

Sestanka, na katerem so govorili tudi o množičnem izgonu prebežnikov in pripadnikov drugih manjšin iz Nemčije, se je udeležil tudi Martin Sellner, vodja avstrijskega identitarnega gibanja.

Na Dunaju se je po podatkih organizatorjev danes zvečer na protestnem shodu pred parlamentom kljub dežju zbralo okoli 80.000 ljudi, ki želijo, kot so sporočali, braniti demokracijo. Po podatkih policije se ga je udeležilo do 35.000 ljudi.

Eden od udeležencev je dejal, da se protesta udeležujejo v obrambo demokracije in proti skrajno desnim gibanjem, ki se v Evropi krepijo. Na enem od napisov pa je pisalo, da je vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl nacist. Znan je sicer po ostrih kampanjah proti prebežnikom, njegovi stranki pa se napoveduje zmaga na letošnjih parlamentarnih volitvah, katerih datum še ni določen.

Protesti proti skrajni desnici so potekali tudi v Salzburgu in Innsbrucku. Organiziralo jih je več aktivističnih skupin, med drugim za zaščito okolja in humano azilno politiko.

Konec tedna je po Nemčiji proti skrajni desnici in skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) napovedanih več kot 200 protestov.

Nehammer na volitve z "načrtom za Avstrijo"

Avstrijski kancler Karl Nehammer je medtem nanizal prednostne naloge svoje Ljudske stranke (ÖVP) in s tem začel tudi kampanjo pred letošnjimi volitvami. Njegova stranka v volilni boj vstopa z napovedmi nižanja davkov, boja proti nezakonitim migracijam in ukrepov v korist družinam. "Leto 2024 je leto odločitev," je dejal pred 1500 zbranimi v Welsu.

Stranka je načrtovane ukrepe strnila v t. i. načrt za Avstrijo, v katerem na 82 straneh med drugim napoveduje znižanje osnovne davčne stopnje z 20 na 15 odstotkov, odpravo obdavčitve nadur in 4,5 milijarde vreden program preureditve otroškega varstva do leta 2030. V njem naj bi v prihodnje imeli večjo vlogo tudi stari starši, ki bi si glede na predlog lahko v službi vzeli prosto za oskrbo vnukov.

Pomembno vlogo v načrtu ima tudi boj proti nezakonitim migracijam. Do leta 2030 si med drugim v stranki želijo skupne rešitve za evropski azilni sistem in razmisleka o možnosti vzpostavitve sprejemnih centrov v tujini, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Avstriji bodo letos volili nacionalni parlament, pa tudi dva deželna parlamenta. Obenem bodo junija potekale lokalne in evropske volitve. Glede na ankete lahko stranka ÖVP trenutno računa na okoli 23 odstotkov glasov, podobno kot opozicijski socialdemokrati. Največjo podporo trenutno uživajo svobodnjaki (FPÖ) z okoli 30 odstotki podpore.

ÖVP se je na današnjem srečanju jasno distanciral od prvega moža FPÖ-ja Kickla. Generalni sekretar ÖVP-ja Christian Stocker ga je glede na njegovo delovanje na položaju notranjega ministra v preteklosti označil za nesposobneža. V posebnem videoposnetku je stranka spomnila tudi na to, da je Kickl ob začetku pandemije covida-19 kot prvi politik v državi pozval k zaprtju javnega življenja, medtem ko je pozneje njegova stranka ostro nasprotovala ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa.