Na avstrijskem Koroškem je zaposlenih veliko Slovencev. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Na avstrijskem Koroškem je zaposlenih veliko Slovencev. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V Gostišču Mohorič v Grebinju na avstrijskem Koroškem zaposlujejo od 30 do 40 delavcev iz Slovenije. Lastnik Josef Jernej je dejal: "Vaši delavci nam pomagajo predvsem v kuhinji. Na roko nam gre tudi to, da je naša hrana zelo podobna vaši. Morda imamo kdaj težave z jezikom, če pride kakšen Madžar. S Slovenci pa nimamo težav."

Gostišče v Rikarji vasi pa so morali lani zapreti, saj niso našli okoli 30 delavcev. Tudi letos gostilna zaradi tega ostaja zaprta. "Do epidemije jih je prišlo preveč, tako študentov kot šolarjev. Zdaj pa se je tako umirilo, da nihče več ne vpraša za delo," je dejal lastnik gostilne. Vodja osebja Bojana Podkrižnik se v Grebinj dnevno vozi iz Dravograda. Razlika v plači v primerjavi s slovensko je, kot pravi, mesečno približno 400 evrov. "Jezik je super, ni težav, tudi plača je višja kot v Sloveniji. Tudi delovno vzdušje je drugačno. Tukaj nas je zaposlenih 50 natakarjev."

Neurejen delovni čas in nižje plače pa še vedno odganjajo delavce kljub nekaterim prilagoditvam gostincev, ki na primer zapirajo že ob nedeljah. Josef Petritsch z Gospodarske zbornice avstrijske Koroške je ob tem dejal: "Seveda je treba delati tudi ponoči in ob koncih tedna, ampak tako je tudi v drugih panogah."

Ob tem pa so gostinci in hotelirji pred letošnjo turistično sezono spet nekoliko dvignili cene storitev zaradi višjih stroškov dela in obratovanja.

V Avstriji primanjkuje 30.000 turističnih delavcev