Foto: EPA
Foto: EPA

Protesti v Celovcu in Gradcu so bili mirni, v St. Pöltnu, kjer so proteste pripravili tamkajšnji Svobodnjaki pod geslom "Za svobodo", pa so zaradi nasilnega vedenja prijeli nekaj protestnikov.

Po oceni policije se je protestnega pohoda v središču Celovca na avstrijskem Koroškem udeležilo od 5000 do 6000 ljudi, v Gradcu na avstrijskem Štajerskem na dveh protestnih shodih skupaj okoli 30.000 ljudi. Po številu udeležencev sta bila današnja shoda v Gradcu ena od največjih manifestacij v prestolnici avstrijske Štajerske po letu 1945.

Sorodna novica London potrdil dva primera omikrona, J. Afrika se počuti "kaznovana" zaradi odkritja različice

"S policijskega vidika smo zelo zadovoljni. Ni bilo nobenih nemirov," je dejal tiskovni predstavnik celovške policije Rainer Dionisio ob koncu protestov ob 15.30.

"Glasno je, a doslej mirno," je graške proste ob začetku opisal eden od tamkajšnjih policistov. "Shodu so se vedno znova priključili novi ljudje. Najprej jih je bilo okoli 10.000, na koncu okoli 30.000," pa je dejal neimenovani tiskovni predstavnik graške policije.

V Gradcu so proteste proti protikoronskim ukrepom pripravili že 15. novembra. Takrat se je zbralo okoli 4000 ljudi.

  • Italija: Preiskava ponarejanja potrdil o cepljenju

Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Policija v Milanu pa je v povezavi s preprodajo ponarejenih potrdil o cepljenju prek družbenega omrežja Telegram uvedla preiskavo proti štirim ljudem. Ponarejena potrdila o cepljenju so na t. i. temnem spletu prodajali za 100 evrov, plačila pa so bila izvedena z bitcoini ali drugimi kriptovalutami.

Italijanska policija je v povezavi s ponarejenimi potrdili opravila tudi več hišnih preiskav v več italijanskih deželah. Preiskava poteka pod vodstvom milanskega tožilstva, ki tudi preiskuje nezakonito prodajo cepiv proti covidu-19 na temnem spletu.

  • Na Češkem upad okužb. Je v državi omikron?

Na Češkem preverjajo domnevni primer okužbe z novo različico omikron pri človeku, ki je prišel iz Namibije, je sporočil njihov nacionalni inštitut za javno zdravje.

Medtem so v državi v petek potrdili 20.315 novih okužb s koronavirusom, kar je prvi upad okužb v dveh mesecih. Prejšnji petek so potrdili 22.957 okužb. V zadnjih treh tednih se je sicer število hospitalizacij podvojilo in v nekaterih bolnišnicah so prenehali izvajati nenujna zdravljenja.

Češka vlada je v poskusu zajeziti širjenje koronavirusa odredila zaprtje lokalov in klubov ob 22. uri in prepovedala božične sejme.

  • V BiH-u zavrgli donirano cepivo iz Avstrije

V Bosni in Hercegovini so morali zaradi pretečenega roka uporabe zavreči cepivo proti covidu-19, ki jim ga je podarila Avstrija, saj jim ga ni uspelo pravočasno porabiti. Rok za uporabo se je iztekel oktobra in novembra.

Na avstrijskem zunanjem ministrstvu so dejali, da je BiH vnaprej vedel za rok uporabe podarjenega cepiva. Poudarili so tudi, da so države, kot je BiH, same zaprosile za cepivo in da so bile predhodno seznanjene, za katero cepivo gre in kakšen je rok uporabe, ter so se same odločile, ali bodo sprejele donacijo ali ne.

"BiH je jasno zaprosil za cepivo in je vse od začetka vedel za rok uporabe," je dejala tiskovna predstavnica avstrijskega zunanjega ministrstva.

Avstrija je avgusta letos BiH-u podarila pol milijona odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Avstrija je poleg BiH-a cepivo darovala tudi Ukrajini, Gruziji, Tuniziji, Libanonu, Iranu, Vietnamu in Kostariki. Levji delež je pripadal Iranu, ki je prejel milijon odmerkov, in BiH-u s 500.000 odmerki.

Slovenska vlada je junija letos sprejela odločitev, da bo BiH-u brezplačno namenila 48.000 odmerkov cepiva AstraZenece.