Letališče v Johannesburgu. Foto: Reuters
Letališče v Johannesburgu. Foto: Reuters

Na amsterdamskem letališču Schiphol sta v petek pristali dve letali nizozemske letalske družbe KLM, ki sta proti Nizozemski poleteli z letališč v Cape Townu in Johannesburgu. Skupno je prispelo okoli 600 potnikov.

Potnike, pri katerih so potrdili okužbo, so nastanili v nadzorovan hotel za osamitev. Tam bodo morali biti v karanteni od pet do sedem dni. Tistim, pri katerih je bil izvid testa negativen, so dovolili odhod z letališča, a bo zanje veljala obvezna petdnevna osamitev na domu. Prav tako bodo morali po petih dneh opraviti nov test.

Na Nizozemskem, kjer so uvedli nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, od petka od 12. ure velja prepoved letalskih poletov z juga Afrike.

Sorodna novica V Avstriji protesti proti obveznemu cepljenju; v Italiji potrdila na temnem spletu

Nizozemski inštitut za javno zdravje (GGD) je vse, ki so od preteklega meseca na Nizozemsko prišli z juga Afrike, pozval, naj se nemudoma testirajo na okužbo s koronavirusom.

Svetovna zdravstvena organizacija je v petek novo različico koronavirusa B.1.1.529, ki so jo kot prvi potrdili v Južni Afriki, označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve naj bi bila omenjena različica, ki so jo poimenovali omikron, bolj nalezljiva kot druge.

Potniki med čakanjem na izvide testov. Foto: Reuters
Potniki med čakanjem na izvide testov. Foto: Reuters

Nova različica že v Italiji in Veliki Britaniji

Potem ko so prvi primer omikrona v petek potrdili v Belgiji pri potnici iz Egipta, zdaj evropske države pospešeno testirajo prisotnost nove različice.

V Italiji so danes potrdili prvi primer omikrona. Kot je sporočil italijanski inštitut za javno zdravje, gre za potnika iz Mozambika. "Bolnik in člani njegove družine so v dobrem zdravstvenem stanju," so še sporočili v Rimu.

V. Britanija: Vstop v državo s PCR-jem

Iz Velike Britanije poročajo o dveh primerih. "Včeraj zvečer me je britanska agencija za zdravje obvestila, da so v Združenem kraljestvu zaznali dva primera te nove različice, omikrona. Eno v Chelmsfordu, drugo pa v Nottinghamu," je sporočil britanski minister za zdravje Sajid Javid. Oba primera sta povezana s potovanji na jug Afrike.

Velika Britanija, ki je že v četrtek napovedala omejitev potovanj iz držav južne Afrike in na rdeči seznam držav, za katere je ob vrnitvi obvezna desetdnevna karantena v hotelu, uvrstila še dodatne afriške države, zdaj zaostruje pogoje vstopa v državo za vse potnike.

Tako bodo od vseh potnikov, ki vstopijo v državo, zahtevali, da gredo v izolacijo, dokler ne bo njihov izvid testa PCR na okužbo s koronavirusom negativen, je zvečer napovedal britanski premier Boris Johnson. Doslej so morali vsi britanski državljani in tujci, ki so vstopili v Veliko Britanijo, opraviti antigenski ali PCR-test drugi dan po prihodu v državo.

Prav tako je Johnson od prihodnjega tedna dalje napovedal ponovno obvezno uvedbo mask na javnih prevoznih sredstvih in v trgovinah.

Ukrepi so "začasni in previdnostni", je še poudaril in izrazil prepričanje, da bo božič boljši od lanskega.

Omikron tudi v Nemčiji in Izraelu

V Münchnu so potrdili prva dva primera omikrona v Nemčiji. Kot je sporočil bavarski minister za zdravje Klaus Holetschek, sta oba potnika 24. novembra prispela z letalom iz Južne Afrike.

Pred tem je že minister za socialne zadeve nemške dežele Hessen Kai Klose sporočil, da obstaja velika verjetnost prvega primera različice omikron v Nemčiji.

Omikron so zaznali tudi v Izraelu, in sicer pri človeku, ki se je v Izrael vrnil iz južnoafriške države Malavi. V Izraelu preverjajo še sedem primerov morebitne okužbe z novo različico.

Izraelski premier Naftali Bennett je v soboto zvečer napovedal, da bodo prepovedali vstop vsem tujcem, znova pa bodo uporabili tudi telefonsko tehnologijo, ki jo sicer uporabljajo za boj proti terorizmu. Če bo vlada potrdila prepoved vstopa tujcem, bo to veljalo 14 dni.

Ministrska konferenca Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki bi morala potekati prihodnji teden v Ženevi, je bila zaradi nevarnosti širjenja nove različice novega koronavirusa, ki so jo pred kratkim odkrili na jugu Afrike, v petek v zadnjem trenutku preložena.

V Ženevi bi se morala v torek začeti 12. ministrska konferenca WTO-ja, na kateri naj bi predstavniki 164 držav med drugim govorili o pandemiji covida-19, zlasti o odzivu te organizacije na pandemijo in o vprašanju odprave zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19.

V Ženevi naj bi govorili tudi o kmetijstvu, ribištvu, storitvah, okolju in predvsem reformi WTO-ja, ki je pomembno vprašanje med drugim tudi za Evropsko unijo.

Preloženo je tudi zasedanje Sveta EU-ja za zunanje zadeve v sestavi ministrov za trgovino, ki naj bi potekalo ob robu ministrske konference, je sporočilo slovensko predsedstvo Svetu EU-ja.

Visoko virusno breme pri okuženih z omikronom

Pri dveh posameznikih v Hongkongu, okuženih z novo različico, so epidemiologi ugotovili visoko virusno breme, kar je vzbudilo zaskrbljenost glede učinkovitosti obstoječih cepiv proti tej različici.

Dvojica je opravila teste PCR, ki so pokazali vrednosti Ct 18 in 19. "To je izredno visoko, če upoštevamo, da sta bila na nedavnih testih PCR negativna," je sporočil epidemiolog Eric Feigl-Ding in dodal, da bi se tej virusni različici lahko uspelo izogniti cepivu.

Čim manjša je vrednost Ct, tem večja je predvidena količina virusa v telesu. Pri večini testov PCR na okužbo z novim koronavirusom je mejna vrednost za pozitivni rezultat Ct 40. Bolniki v zgodnjem obdobju okužbe imajo običajno vrednosti Ct od 20 do 30 ali manj.

Hongkonške oblasti pravijo, da je različico na ozemlje prinesel popotnik iz Južne Afrike, ki je od prihoda 11. novembra bival v hotelu za karanteno. Virus so pri njem sicer odkrili šele, ko je 13. novembra opravil drugi PCR-test.

Oblasti menijo, da bi 36-letni Južnoafričan lahko okužil 62-letnika v sobi nasproti njegove, čeprav sta bila oba v strogi osamitvi. Oba sta sicer polno cepljena.

Južna Afrika: Kaznovani smo, ker smo odkrili novo različico

Južna Afrika se je medtem kritično odzvala na ukrepe po svetu po odkritju nove različice omikron. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo, je država "kaznovana" zaradi odkritja omikrona, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija označila za skrb vzbujajočega in naj bi bil bolj prenosljiv od prevladujoče delte.

Odločitev številnih držav po svetu, da po odkritju nove različice prepovedo polete s širšega juga Afrike, "je enaka kaznovanju Južne Afrike zaradi naprednega genomskega sekvenciranja in sposobnosti hitrejšega odkrivanja novih različic", so še zapisali na ministrstvu.

"Odličnost znanosti je treba pozdraviti, in ne kaznovati," so dodali in poudarili, da so nove različice odkrili tudi v drugih delih sveta. "Noben od teh primerov ni imel nedavnih povezav s širšo južno Afriko, vendar je odziv na te države popolnoma drugačen kot v primeru južne Afrike," so še povedali.

Južnoafriški zdravstveni minister Joe Phaahla je v petek zvečer obsodil takojšnji odziv številnih držav, da zaprejo svoje meje za Južnoafričane, še preden so izvedeli več o nevarnosti nove različice. "Nekateri voditelji iščejo grešne kozle za rešitev problema, ki je globalen," je dejal Phaahla in odziv označil za paničnega.

Države skušajo ustaviti širjenje različice omikron