Zaradi pomanjkanja zdravnikov so pri zdravniški zbornici sprožili peticijo. Foto: EPA
Zaradi pomanjkanja zdravnikov so pri zdravniški zbornici sprožili peticijo. Foto: EPA

V Avstriji lahko bolniki izbirajo le med javnimi in zasebnimi zdravniki splošne in družinske medicine ali bolnišnicami. Zdravstvenih domov skorajda ne poznajo, zato družinski zdravniki opravljajo tudi osnovne laboratorijske preiskave, kot sta odvzem krvi ali urina.

Zaradi preobremenjenosti splošnih zdravnikov se mladi zdravniki selijo v večja mesta, medtem ko je 46 odstotkov zdravnikov zasebnikov. Velika je obremenjenost zdravnikov tudi v bolnišnicah, pravi predstojnica Pediatrične klinike na Dunaju Susanne Greber Platzer, zato si želijo izgradnje zdravstvenih domov.

"Če imam možnost iti v tak večji center, v katerem bi imela na razpolago več storitev, bi ga seveda izbrala in ne bi bilo treba v bolnišnico," je dejala Greber Platzer.

Do leta 2025 ministrstvo za zdravje načrtuje dodatnih 82 zdravstvenih domov, skupno bi jih potem imeli 121. Kot poudarja podpredsednik Zdravniške zbornice Avstrije Harald Schlögel, so spremembe nujne. "Mlajši zdravniki želijo delati v skupinah in imeti uravnoteženo življenje, ne pa delati v bolnišnicah sedem dni v tednu in 24 ur na dan," je dejal.