Hrana se je podražila v povprečju za 12,5 odstotka. Foto: EPA
Hrana se je podražila v povprečju za 12,5 odstotka. Foto: EPA

Glavni dejavnik za rast cen v Avstriji so cene goriva, pa tudi podražitve energentov za gospodinjstva in v gostinstvu, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se v povprečju zvišale za 12,5 odstotka. Cene v restavracijah in hotelih so se dvignile za 9,3 odstotka, cene energije pa za 34,4 odstotka. Vlada je do zdaj sprejela tri pakete pomoči in do septembra naj bi sprejela še omejitev rasti cen električne energije.

"V boju proti inflaciji je potrebno ravnotežje med kratkoročnimi hitrimi ukrepi, ciljno usmerjeno pomočjo in na drugi strani dolgoročnimi strukturnimi spremembami. Pošteno je, da delavci, ki jih je inflacija najbolj prizadela, dobijo več neto dohodka in da država ni glavni upravičenec visoke inflacije," je dejal finančni minister Magnus Brunner.

Poleg energetskih bonov, družinskega dodatka ter podnebnega bonusa bodo največ pomoči deležni socialno šibkejši. Septembra bodo enkratno pomoč v višini 300 evrov prejeli brezposelni, socialno šibkejši in upokojenci z najnižjimi pokojninami.

Socialni prejemki, ki doslej niso bili samodejno prilagojeni inflaciji, se bodo s prihodnjim letom samodejno zvišali. Davčni razredi pa naj bi se dvignili za dve tretjini vrednosti inflacije prejšnjega leta. Za socialno šibkejše pa so ukrepe pripravile tudi posamezne zvezne dežele.