Finančni minister Lindner. Foto: EPA
Finančni minister Lindner. Foto: EPA

Življenjski stroški v Nemčiji so v primerjavi z lanskim letom poleteli v nebo. Tudi meseca julija je bila inflacija v Nemčiji visoka, 7,5-odstotna. V primerjavi z lanskim letom se je kurilno olje podražilo za 87 odstotkov, tekoči plin za 64, elektrika za 18, bencin pa za 16,5 odstotka.

Prehrana se je podražila za 15 odstotkov. Najbolj se je podražilo sončnično olje, za 82 odstotkov, maslo za skoraj 50, moka za 34, meso in mlečni izdelki za več kot 25 odstotkov.

S predlogom zakona za izravnavo inflacije želi finančni minister preprečiti t. i. hladno progresijo, ko bi zaradi višje plače plačevali več davka in imeli na koncu še manj denarja kot prej. "Ti ukrepi naj bi izravnali višjo obdavčitev plač. Državo bodo stali deset milijard evrov in bodo preprečili povečanje dohodnine," je dejal Lindner.

Spodnja meja najnižjega davčnega razreda bo dvignjena s sedanjih 10.347 evrov letno na 10.632 evrov, a bodo dvignili tudi drugo najvišjo stopnjo obdavčitve z 58.600 na 62.000 evrov. Zeleni in Levica opozarjajo, da bodo z linearno spremembo progresivne davčne stopnje najbolj razbremenili krizne zaslužkarje in najbogatejše.

"Poleg višjih življenjskih stroškov in višjih cen plina 48 milijonom Nemcem s 1. januarjem grozijo višji davki. Večja obdavčitev v teh časih ni poštena in ogroža gospodarsko rast," na te očitke odgovarja Lindner. Predlog ministra stranke, ki je ideološko najbolj neoliberalna in naklonjena gospodarstvu, mora najprej potrditi vlada.

Nemški ukrep za spopad z inflacijo