Dežele na severu Italije, Furlanija - Julijska krajina, Benečija (Veneto) in Emilija Romanja, so se zaradi porasta okužb odločile zaostriti ukrepe. Foto: Reuters
Dežele na severu Italije, Furlanija - Julijska krajina, Benečija (Veneto) in Emilija Romanja, so se zaradi porasta okužb odločile zaostriti ukrepe. Foto: Reuters

Delež pozitivnih izvidov testov je v zadnjem dnevu znašal 16,2 odstotka, aktivno je okuženih 635.054 ljudi. Še naprej narašča število covidnih bolnikov v bolnišnicah, trenutno jih je več kot 33.000, več kot tri tisoč jih je na intenzivni negi.

"Bolnišnice so pred kolapsom," je opozorilo več združenj zdravnikov in medicinskih sester. Direktor ene izmed lombardijskih bolnišnic Claudio Zanon je posvaril, da so zdravstveni delavci vse boj izgoreli in brez motivacije. Bolnišnica Valduce v mestu Como, ki jo vodi, nima več prostih postelj, zaradi okužbe z novim koronavirusom pa ne more delati 70 od 600 tamkajšnjih zdravnikov in medicinskih sester, zapreti so morali tudi urgenco.

Cepivo v balkanskih državah

Zaostritev ukrepov v nekaterih italijanskih deželah

Dežele na severu Italije Furlanija - Julijska krajina, Benečija (Veneto) in Emilija Romanja so se zaradi porasta okužb odločile za zaostritev ukrepov za zajezitev epidemije, ki bodo v veljavi najmanj do 3. decembra.

Po novem bodo prepovedani sprehodi na ulicah in trgih v mestnem jedru, v trgovinah pa bo lahko nakupoval le en družinski član. Poleg tega bodo imeli v prvih dveh urah po odprtju trgovin prednost pri nakupovanju starejši od 65 let.

V avstrijskih bolnišnicah 3811 covidnih bolnikov

Največ novih okužb z novim koronavirusom v sosednji Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, in sicer 2554. Sledita Dunaj z 2151 novimi primeri okužbe in avstrijska Štajerska s 1116 primeri, medtem ko so na avstrijskem Koroškem našteli 399 novih okužb z novim koronavirusom.

V avstrijskih bolnišnicah se zdravi 3811 covidnih bolnikov, od tega jih je 546 na intenzivni negi. V državi, ki ima okoli 8,9 milijona prebivalcev, so skupno potrdili 181.642 okužb z novim koronavirusom, 1608 ljudi s covidom-19 je umrlo, medtem ko jih je 107.876 ozdravelo.

Skupaj se je v Italiji do zdaj z novim koronavirusom okužil 1.066.401 človek. Foto: Reuters
Skupaj se je v Italiji do zdaj z novim koronavirusom okužil 1.066.401 človek. Foto: Reuters

V Združenem kraljestvu več kot 33.000 novim okužb

V Združenem kraljestvu so v zadnjih 24 urah potrdili 33.470 okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okužb od začetka epidemije. Dan prej so na Otoku potrdili 22.950 novih okužb.

Bolnišnice v nekaterih delih države so že na robu zmogljivosti, prav tako ne zmorejo več slediti stikom okuženih. Z več kot 65.000 smrti zaradi covida-19 je Velika Britanija najhuje prizadeta evropska država v pandemiji covida-19.

Ukrajina: Predsednik v bolnišnici, stanje naj ne bi bilo resno

"Najprej je šel domov, potem pa se je odločil, da gre v bolnišnico Feofania. Da bi se pravilno osamil in da ne bi nikogar okužil," je dejala predsednikova tiskovna predstavnica. "Tam so boljše možnosti za bolnike. Nič resnega," je odgovorila na vprašanje, zakaj se je odločil za bolnišnico.

42-letni predsednik je v ponedeljek sporočil, da je okužen z novim koronavirusom, okužbo pa naj bi, kot poroča Reuters, potrdili še pri treh visokih uradnikih, pri finančnem in obrambnem ministru ter predsednikovem visokem svetovalcu.

Največ novookuženih je v Zagrebu in Splitu. Foto: EPA
Največ novookuženih je v Zagrebu in Splitu. Foto: EPA

Podobno kot v drugih državah po Evropi se je tudi v Ukrajini število novih okužb začelo konec septembra povečevati. Vlada je zato sprejela odločitev o podaljšanju nekaterih ukrepov, v sredo so tako potrdili zaprtje države ob koncih tedna. Do zdaj so potrdili 500.865 okužb, umrlo je 9.145 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 11.057 novih okužb, kar je dnevni rekord, umrlo je 198 ljudi.

Tudi na Hrvaškem neslavni rekord

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 3082 okužb, opravili so 10.156 testiranj, umrlo je 32 ljudi. Pred današnjim dnem so na Hrvaškem o rekordnem dnevu poročali prejšnji teden, ko so v četrtek potrdili 2890 primerov.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v preteklih 24 urah v Primorsko-goranski županiji potrdili 186 novih okužb. Iz Istrske županije so poročali o 71 novih primerih. Največ novih okužb znova pričakujejo na območjih Zagreba in Splita.

V bolnišnicah zdravijo 1598 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih jih je 178. Od 25. februarja, ko so zaznali prvi primer, so v državi potrdili skoraj 76.000 okužb z novim koronavirusom, skupno so opravili več kot 592.326 testov. S covidom-19 je umrlo 925 oseb.

Stanje ukrajinskega predsednika naj ne bi bilo resno, a je pomenljivo, da je v bolnišnici. Foto: Reuters
Stanje ukrajinskega predsednika naj ne bi bilo resno, a je pomenljivo, da je v bolnišnici. Foto: Reuters

Na Češkem umirjanje razmer

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 8.925 novih okužb, kar je občutno manj kot v preteklem tednu, ko so v sredo potrdili kar 15.727 novih okužb. Skupno so od začetka pandemije potrdili 438.805 okužb, umrlo je 5570 ljudi.

V Rusiji umrlo 439 ljudi, največ do zdaj

V Rusiji so potrdili še 21.608 okužb, umrlo je 439 ljudi, kar je največ do zdaj. Moskovski župan Sergej Sobjanin je dejal, da ne pričakuje, da se bo število novih okužb, v prestolnici se zdaj giblje okoli 6.000 dnevno, kmalu znižalo. V mestu, ki ima skoraj 13 milijonov prebivalcev, se morajo od petka restavracije, bari in nočni klubi zapreti ob 23. ure, učenci na kolidžih in univerzah se bodo izobraževali na daljavo. "Upam, da ne bodo potrebne še dodatne zaostritve, toda to bo odvisno od razmer," je dejal župan za državno televizijo.

Skupno so doslej v Rusiji potrdili 1.858.568 okužb, s čimer je na 5. mestu, za ZDA, Indijo, Brazilijo in Francijo. Umrlo je 32.032 ljudi.

Nemški minister: Ukrepi ostajajo vso zimo

Nemški zdravstveni minister Jens Spahn je dejal, da pričakuje, da bodo ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa veljali vso zimo. Kot je dejal, ne gre pričakovati, da se bo življenje decembra in januarja vrnilo v normalne tirnice, čeprav se bo število novih okužb zmanjševalo. "Mislim, da to zimo ne bo dogodkov z več kot 10 do 15 ljudmi," je dejal v pogovoru za RBB.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekoliko bolj optimističen glede nemškega gospodarstva je nemški finančni minister Olaf Scholz, ki je dejal, da gre gospodarstvu bolje, kot so številni pričakovali v preteklih tednih ali mesecih. "V preteklih letih smo pazljivo ravnali s svojim denarjem, ki ga moramo zdaj uporabiti za zaščito delovnih mest in podjetij, pa tudi za zaščito zdravja državljanov," je dejal v pogovoru za ARD. "Potrebujemo luč na koncu predora in zdaj je vidna."

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 21.866 novih okužb, umrlo je 215 ljudi, je sporočil inštitut Roberta Kocha. Skupno so doslej potrdili 727.553 okužb, umrlo je 11.982 ljudi.

Nemška strategija cepljenja

Madžarska: Rusko cepivo bi lahko prispelo že decembra

Madžarska bi morala dobiti cepiva proti covidu-19 od čim več različnih proizvajalcev, je v sredo za rusko televizijo RT dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Pri tem je izrazil zanimanje tudi za rusko cepivo Sputnik V, ki bi lahko že decembra prispelo v državo na testiranje. Szijjarto je poudaril pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju cepiva. Po njegovem države ne bi smele napadati ena druge zaradi političnega prepričanja, saj gre za življenja. "Držimo pesti za vse države, ki razvijajo cepivo," je dodal.

V Grčiji največ novookuženih od februarja

V Grčiji so v zadnjem dnevu zaznali 3316 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je po navedbah pristojnih oblasti največ od februarja. Zaradi naraščanja števila obolelih, so uvedli zaprtje države, ki bo trajalo do konca novembra. Skupno so v Grčiji od začetka epidemije covida-19 našteli 66.637 okuženih.

500 milijonov dolarjev za boj proti covidu-19

Na mirovnem forumu se bo predvidoma več držav in skladov zavezalo, da bodo prispevali več kot 500 milijonov ameriških dolarjev (okoli 424 milijonov evrov) za zagotovitev pravičnega dostopa vsem ljudem do testov na okužbo z novim koronavirusom, zdravljenja covida-19 in cepiv.

Na forumu naj bi napovedali podporo programu ACT Accelerator Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), v okviru katerega si prizadevajo za razvoj cepiva, zdravljenja in diagnostike covida-19. Njegov namen je vsem ljudem zagotoviti dostop do testov, zdravljenja in cepiv proti covidu-19.

V Moskvi zaostrujejo ukrepe, četrtina okužb v glavnem mestu