Foto: Reuters
Foto: Reuters

Testiranje bo prostovoljno, teste pa bodo lahko najmanj enkrat tedensko uporabljali tako učenci kot učitelji. "Testiranje je pravi odgovor za premostitev težkih mesecev, dokler ni prebivalstvo precepljeno," je sporočil minister za izobraževanje Heinz Fassmann.

Avstrijske oblasti so večini šol po državi dale navodilo, da med 7. in 15. januarjem poučevanje preselijo na splet.

Sorodna novica V Nemčiji kritike, da je zagotovila premalo cepiva

Po Fassmanovih besedah trenutno še ni jasno, kdaj se bodo šole ponovno odprle, a upa, da bo to čim prej. Starše mlajših otrok bodo pozvali, da svoje otroke testirajo doma, medtem ko se bodo starejši učenci lahko sami testirali v šoli.

"Seveda bodo starši, ki bodo testiranje zavrnili," je Fassmann dejal na tiskovni konferenci. "A na splošno pa je to priložnost, da ne le odpremo šole, ampak jih tudi ohranjamo odprte."

Testiranje bo potekalo prek nosne votline, rezultati pa bodo vidni po 15 minutah. Pozitivni testiranci morajo obvestiti oblasti, ki jih bodo poslale na dodatni PCR-test.

Avstrijski učitelji naj bi cepivo prejeli od konca februarja naprej, cepljenje pa zanje ni obvezno. Avstrija, ki šteje 8,9 milijona prebivalcev, je trenutno v tretjem popolnem zaprtju, odprte so le nujne trgovine. V državi so od začetka pandemije skupno našteli 379.071 okužb, 6687 ljudi je s covidom-19 umrlo.