Doslej so na Hrvaškem na okužbo z novim koronavirusom testirali 1.070.562 prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO
Doslej so na Hrvaškem na okužbo z novim koronavirusom testirali 1.070.562 prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO

Nemška kanclerka Angela Merkel in minister za zdravje Jens Spahn očitke zavračata in ponavljata, da je skupna evropska pot prava in da ne gre za premalo naročenih odmerkov, ampak za manko v proizvodnji. Šele v drugem četrtletju pričakujejo dovolj odmerkov, da bo cepljenje lahko steklo po načrtih, poroča RTV-jeva dopisnica Polona Fijavž.

V Nemčiji poteka burna razprava, odkar je postalo jasno, da cepiva ni dovolj, še posebej zato, ker je v EU-ju prvo odobreno cepivo nemškega Biontecha. Ta je januarja odpovedal četrtino napovedanih odmerkov, kar v praksi pomeni, da so bili cepilni centri in osebje na voljo, cepiva pa ni.

Kritiki vladi očitajo, da bi sama morala poskrbeti za dovolj odmerkov ali pa bolj budno spremljati naročila in dogovore med Evropsko komisijo in proizvajalci. Spahn odgovarja, da je bila odločitev o skupnem, evropskem naročilu, pravilna.

Sorodna novica Sloveniji v prvih dveh mesecih le 26.000 odmerkov Moderninega cepiva

"Podjetje Biontech/Pfizer je zelo kmalu sporočilo, da lahko proizvede le 50 milijonov odmerkov cepiva za ves svet do konca lanskega leta in da bo pomanjkanje. Dobra novica je, da je in bo odobrenih več cepiv, kar bo pomenilo, da bo dovolj cepiva v Nemčiji. Do poletja se bodo lahko cepili vsi," je povedal Spahn.

Nemška vlada si je medtem zagotovila več odmerkov cepiva Moderne iz evropskih pogodb, potem ko so se nekatere države svoji kvoti odpovedale in naročile manj. Portal Politico piše, da med njimi tudi Slovenija. Poleg tega je Nemčija sama naročila dodatnih 30 milijonov odmerkov od Biontecha, poleg evropske kvote. Že februarja naj bi zagnali proizvodnjo tega cepiva še v Magdeburgu, že v drugem četrtletju leta bi se lahko začeli cepiti vsi, ne le več tisti s prednostnih seznamov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Merklova napovedala krepitev kampanje cepljenja

Merklova je medtem danes napovedala, da bodo v državi okrepili kampanjo cepljenja. Doslej je v Nemčiji prvi odmerek cepiva prejelo približno pol milijona ljudi.

"Začetek je bil počasen," je dejala Merklova. Kot je dodala, je bilo doslej cepljenih nekaj sto tisoč ljudi, število se vsak dan povečuje, tempo pa se bo pospešil. Trenutno v 83-milijonski državi cepijo približno 40.000 ljudi dnevno.

Zagotovila je, da bo v državi dovolj cepiva za vse in da bodo oblasti čez nekaj mesecev lahko ponudile cepljenje vsem, ki to želijo.

Podobno kot v nekaterih drugih članicah Unije se je tudi nemška vlada znašla pod pritiskom, naj pospeši hitrost cepljenja in naroči večje število cepiva Pfizerja in BioNTecha, s katerim se je cepljenje začelo v zadnjih dneh leta 2020.

Bruseljsko letališče. Foto: Reuters
Bruseljsko letališče. Foto: Reuters
  • Belgija: Novo podaljšanje ukrepov

Belgija se je odločila še za dva tedna podaljšati stroge omejevalne ukrepe – in to kljub temu, da trend pri večini kazalcev še naprej kaže na izboljšanje razmer. Se je pa v skladu s pričakovanji spet rahlo povečalo število okuženih, saj se s prazničnih dopustov v državo večinoma vračajo tujci, ki živijo v Belgiji, poroča RTV-jev dopisnik Igor Jurič.

Belgijski inštitut za javno zdravje Sciensano je medtem objavil rezultate študije o širjenju virusa v šolah, ki so jo izvedli med med 1. septembrom in 13. decembrom. Eno glavnih spoznanj je, da šole niso motor širjenja virusa v družbi, temveč rast okužb sledi gibanju okužb v splošni populaciji.

Zahodni Balkan pri cepljenju zamuja

Kot je pokazala študija, šole tudi niso glavni vzrok za okužbe v šoli. Podatki, zbrani do krompirjevih počitnic, so pokazali, da se je približno 80 odstotkov učiteljev okužilo ali doma ali pri stiku s prijatelji, le manjši del pa zaradi učencev.

Študija je tudi pokazala razlike glede na starostne skupine. Ob začetku drugega vala sredi septembra so številke najprej narasle v starostni skupini od 16 do 25 let, nato so sledili tisti, ki hodijo v službe, šele na koncu je prišlo do porasta okuženih tudi pri otrocih, mlajših od 16 let, vendar pa je bila krivulja opazno nižja kot pri drugih.

Na podlagi izsledkov študije strokovnjaki inštituta Sciensano poudarjajo, da bi morale šole ostati odprte čim dlje, saj je izobrazba družbena prioriteta. Seveda ni nobena stvar brez tveganja, vendar pa bi po njihovem mnenju morali z ustreznimi ukrepi šole narediti za relativno varno okolje.

  • Hrvaška: 1401 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 8609 testih potrdili 1401 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 38 bolnikov. V bolnišnicah se zdravi 2084 bolnikov, od tega jih 191 potrebuje medicinske ventilatorje. V državi je trenutno 5798 aktivno okuženih z novim koronavirusom.

Od lanskega februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, so skupno potrdili skupno 219.347 okužb, umrlo pa je 4342 bolnikov s covidom-19.

Doslej so na Hrvaškem testirali 1.070.562 prebivalcev.