Pred spomenikom se je zbrala velika množica ljudi, ki so navdušeno pozdravili predvsem notranjega ministra Mattea Salvinija in predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, za Televizijo Slovenija poroča Mirjam Muženič.

Na slovesnosti pred fojbo v Bazovici tudi Salvini

Slovenska tiskovna agencija navaja, da so se slovesnosti udeležili številni pripadniki združenj ezulov in predstavniki krajevnih oblasti, od predsednika deželne vlade Furlanije - Julijske krajine (FJK) Massimiliana Fedrige do tržaškega župana Roberta Dipiazze ter več tržaških poslancev. Med udeleženci je bilo okoli 400 dijakov različnih šol iz Furlanije in drugih krajev v Italiji ter 800 pripadnikov združenja vojaškega rodu alpincev. Skupaj se je po navedbah spletnega portala TriestePrima zbralo okoli tri tisoč ljudi.

"Tu je na tisoče nedolžnih žrtev, ki so jih ubili zato, ker so bili Italijani," je dejal Tajani, žrtve pobojev pa označil za "žrtve vojne in protiitalijanskega sovraštva, ki so jih ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapi samo zato, ker niso izpustili italijanske zastave".

Salvini: "Umrli otroci v fojbah in Auschwitzu so enaki"

Prizor dneva spomina na žrtve fojb v Bazovici leta 2011. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Prizor dneva spomina na žrtve fojb v Bazovici leta 2011. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Salvini je dejal, da so otroci, umrli v fojbah, in tisti, umrli v nacističnem taborišču Auschwitz, enaki: "Ne obstajajo mučenci kategorij A in B," je dejal Salvini. "Ne obstaja nekakšen ampak za Auschwitz in nekakšen ampak v Bazovici. Eni in drugi so zločinci."

Pred obiskom je na Twitterju zapisal, da je prišel v Bazovico, da bi počastil žrtev tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. "Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabljamo," je še zapisal.

Novinarji so ob robu dogodka ministra vprašali, ali gre od Slovenije in Hrvaške pričakovati uradno opravičilo za to, kar se je zgodilo po drugi svetovni vojni glede fojb in eksodusa. "Kot notranji minister sodelujem s kolegi z druge strani meje glede aktualnih vprašanj. Če želi kdo poleg sedanjosti kaj povedati tudi o preteklosti, prav, ampak silil ne bom nikogar," je odgovoril Salvini, poročanje italijanske tiskovne agencije ANSA povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

Udeleženci so navdušeno pozdravili notranjega ministra Salvinija. Foto: Televizija Slovenija
Udeleženci so navdušeno pozdravili notranjega ministra Salvinija. Foto: Televizija Slovenija

Omenjene tudi slovenske in hrvaške žrtve

Prvič je bilo slišati, da so bili poleg italijanskih žrtev povojnih pobojev med njimi tudi Slovenci in Hrvati, še poroča Mirjam Muženič. "Čas je, da se spomnimo, da so bili vsi trije narodi žrtve iste tragedije. Spomin na to tragedijo nas mora družiti. Skupaj smo trpeli in prav je, da se spominjamo vseh žrtev," je dejal predsednik organizacije Lega Nazionale Paolo Sardos Albertini.