Znova so opozorili tudi na onesnažen zrak. Po ugotovitvah evropske agencije za zaščito okolja iz leta 2018 v Srbiji vsako leto zaradi posledic onesnaženega zraka umre okoli 14.600 ljudi.

"Voda je življenje!" Foto: EPA

Protesta pred srbskim parlamentom, ki ga je pripravilo več kot 60 ekoloških združenj, se je udeležilo na tisoče ljudi iz celotne Srbije, tudi ob množičnem kršenju ukrepov proti širjenju koronavirusa. Zbrani so zahtevali, da Srbija zakonodajo prilagodi najvišjim ekološkim standardom, in opozarjali na onesnažene zrak in reke, krčenje gozdov ter zelenih površin v mestih, slabo upravljanje z odpadki, vrsto malih hidroelektrarn, ki ogrožajo ekosisteme, in na to, da v okoli 50 mestnih vodovodih voda ni primerna za pitje.

"Mislim, da je to najpomembnejše vprašanje v naših življenjih, za vse nas. Tisti, ki želimo živeti tu, a vemo, da dihamo zrak, ki je med najbolj onesnaženimi na svetu, poleg Bangladeša, Pakistana in Kitajske, moramo protestirati," je dejala ena od protestnic. "Ne zanima jih nič, kar ni povezano z evri, dolarji, denarjem, preprosto jim je vseeno za ekološka vprašanja," je dejal drug protestnik.

Protestniki opozarjajo na kršenje zakonov, pomanjkljivo delo inšpekcij, razburjajo tudi nekatere investicije, denimo načrti za rudnike litija. Podjetje Rio Tinto ga namerava odpreti v bližini Loznice na zahodu države, kar bi lahko onesnažilo pritoke reke Drine. Iz podjetja sicer sporočajo, da nameravajo za zaščito okolja nameniti 100 milijonov evrov.

"Vsi ste dobrodošliRusi, Kitajci in Američani, a pod enim pogojem: ne zastrupljajte naših otrok!" je sporočil vodja protesta Aleksandar Jovanović.

Pristojna ministrica sporoča, da do nje niso prišle uradne zahteve ekoloških nevladnih organizacij in da to govori o tem, da gre za zadovoljevanje političnih ambicij nekaterih posameznikov, da pa bo država letos v to področje vložila veliko energije, ekološko sliko Srbije namerava bistveno izboljšati, a, kot pravi, rešitve čez noč niso mogoče.

Ekološka vstaja v Beogradu