Udeleženci protesta proti Europridu v Beogradu. Foto: Reuters
Udeleženci protesta proti Europridu v Beogradu. Foto: Reuters

Nedeljski protest je potekal med cerkveno praznično procesijo, ki so jo vodili duhovniki Srbske pravoslavne cerkve. Po mnenju nekaterih duhovnikov Parada ponosa ogroža tradicionalne vrednote in bi jo morali prepovedati, videti je bilo transparente z napisi "Rešite naše otroke in družine".

Nekateri protestniki so poleg transparentov proti paradi vzklikali tudi nacionalistična gesla, nekateri pa so nosili transparente v znak podpore Rusiji, vključno s fotografijami ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sicer že v soboto sporočil, da bodo Europride "odpovedali ali prestavili". Vučić je dejal, da v Srbiji ne morejo "poskrbeti za vse", ko se država spoprijema "z različnimi težavami", pri čemer je poudaril napetosti na Kosovu in skrbi glede energetike in hrane, poroča Al Džazira. Omenil je tudi, da so pred parado prejeli grožnje "huliganov", pa navaja Reuters.

Vučić je odločitev sprejel po posvetovanjih z vlado. Premierka Ana Brnabić je še sporočila, da mora Srbije trenutno vse zmogljivosti varnostnih sil nujno usmeriti v to, da "prepreči vsako nasilje na Kosovu". Zaradi tega nimajo dovolj policistov za zagotavljanje varnosti na Europridu, je dodala Brnabić, ki je sicer prva odkrito istospolno usmerjena premierka Srbija.

Na shodu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na shodu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

Organizatorji: Europride bomo izvedli

Koordinator dogodka Europride Marko Mihailović je medtem v nedeljo za televizijo N1 ponovil, da bodo veliko parado 17. septembra kljub vsemu izvedli. Poudaril je, da lahko Europride odpovejo le organizatorji sami, tega pa ne nameravajo storiti. Festival naj bi sicer potekal v tednu med 12. in 18. septembrom.

Odločitev Beograda je Mihailović ob tem označil za politično kalkulacijo, saj naj bi oblasti Europride skušale izkoristiti za odvračanje pozornosti od dogovora med Beogradom in Prištino. Srbija in Kosovo sta v soboto ob posredovanju EU-ja dosegla dogovor, v skladu s katerim bodo lahko njuni državljani mejo odslej prehajali z osebnimi izkaznicami. A spor glede obvezne zamenjave srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe, ki naj bi jo Priština uvedla s 1. septembrom, ostaja nerešen.

Evropska komisija poziva k izvedbi

Tudi v Bruslju pozivajo Beograd, naj dovolijo izvesti parado. Pri Evropski komisiji so poudarili, da Evropska unija podpira enakost in zavrača vsako vrsto diskriminacije. "Za Evropsko unijo so to temeljne človekove pravice in pričakujemo, da jih bodo podpirali tudi naši partnerji," so zapisali in dodali, da se Europride že leta zavzema za pravice skupnosti LGBTQ po vsej Evropi in daje glas tistim, ki so zaradi svoje spolne usmerjenosti zelo pogosto diskriminirani.

"Žal nam je, da je Srbija napovedala, da bo odpovedala ali preložila Europride, in mislimo, da ta odločitev zahteva podrobno pojasnilo," so še sporočili.

Krvava zgodovina parad v Beogradu

Europride od leta 1992 izmenično poteka v različnih evropskih prestolnicah, lani je potekal v danski prestolnici København. Srbija naj bi bila njegova prva postaja v južni Evropi.

Prvo parado ponosa v Beogradu leta 2001 in nato naslednjo leta 2010 je zaznamovalo nasilje, ko so desničarski skrajneži napadli udeležence, številni med njimi so bili ranjeni. Naslednjo parado ponosa so organizirali šele leta 2014, odtlej pa je z izjemo covidnega leta 2020 potekala vsako leto, a vsakič ob številčni prisotnosti policije.