Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ogrožamo pravice manjšine, a v tem trenutku na državo pritiska veliko težav, ker imamo težave s sušo, vsemi mogočimi policijskimi zadevami in drugimi krizami. Preprosto ne gre za vprašanje, ali so te (težave) večje, v enem trenutku preprosto ne morete doseči vsega, in to je to. V nekem drugem malo srečnejšem času, ko bo manj laži," je Vučić na današnji novinarski konferenci pojasnil odločitev, zakaj Srbija ne bo gostiteljica mednarodnega dogodka LGBT-skupnosti.

Odpoved ali preložitev Europrida pa po besedah organizatorjev parade ni mogoča. "Če bomo o tem prejeli uradno odločitev, se bomo organizatorji pritožili na sodišče, pristojno sodišče pa bo moralo odločiti o naši pritožbi," je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug izjavil koordinator dogodka Goran Miletić.

Dodal je, da odločitev o prepovedi Europrida lahko sprejmejo samo organizatorji, oni pa tega ne bodo storili.

"Edino, kar se lahko zgodi, je, da policija prepove sprehod iz enega od štirih razlogov. A takšna hipotetična odločitev bi bila protiustavna. Ustavno sodišče je vse podobne prepovedi predtem razglasilo za protiustavne, tako da bi bila ta prepoved protiustavno dejanje," je še pojasnil.

Vučić je sicer dejal, da v Srbiji obstajajo tudi politične stranke, ki živijo od sovraštva, ki ga širijo proti istospolno usmerjenim. "To je njihov edini politični program, nič drugega nimajo povedati. Meni te manifestacije niso bile nikoli všeč. Ti ljudje so naši bratje, naše sestre, naši starši, samo delate se, da tega ne vidite," je dejal.

Kosovo naj bi bilo eden glavnih razlogov za odpoved

Kot enega od glavnih razlogov za odpoved parade je Vučić poudaril napete odnose med Beogradom in Prištino in dodal: "Ali vam Kosovo pomeni tako malo, če vam neka parada pomeni enako kot Kosovo? Sram naj vas bo."

Glede krize na Kosovu je presodil, da se ta poglablja in da je pomembno, da se Srbija nanjo odzove mirno, da je ne bi okrivili za neuspela pogajanja.

"Naši pogovori s kosovskimi Albanci so bili zelo neuspešni, s posredniki iz Evropske unije in ZDA izjemno težki, na koncu pa smo prišli do tega, da se, ko gre za ta vprašanja, ne strinjamo o ničemer," je sklenil.

Odposlancema EU-ja in ZDA, Miroslavu Lajčku in Gabrielu Escobarju, med obiskom v Beogradu in Prištini prejšnji teden ni uspelo premostiti razlik med stranema pred 1. septembrom, ko namerava Kosovo uvesti nova pravila glede osebnih dokumentov in registrskih tablic, ki jim kosovski Srbi in Beograd nasprotujejo.

Priština je 1. avgusta želela uvesti recipročne ukrepe v obliki novih pravil glede osebnih dokumentov in registrskih tablic. Pravila so predvidevala izdajo začasnega vstopno-izstopnega dokumenta za srbske državljane, ki velja 90 dni, ter obvezno zamenjavo srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe.

Kosovski Srbi so takrat na cestah postavili barikade, Priština pa se je z mednarodnimi partnerji dogovorila za začasen odlog uveljavitve novih pravil do 1. septembra.