Policija med preiskavo stadiona Partizana. Foto: EPA
Policija med preiskavo stadiona Partizana. Foto: EPA

Akcija, v sklopu katere je policija preiskala več kot 30 lokacij, sicer še ni končana, sledile naj bi tudi nove aretacije.

Vodja kriminalne združbe naj bi bil prvi mož navijaške skupine "Principi" nogometnega kluba Partizan Veljko Belivuk, znan tudi kot Velja Nevolja oz. Velja Težava, njegove povezave so segale do policije, politike in črnogorske mafije.

Akcija je trajala dolgo, a gre za najresnejši udarec organiziranemu kriminalu, odkar je v Srbiji na oblasti Vučićeva Napredna stranka, poroča RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin.

"Ta kriminalna združba je odgovorna za niz mogoče najgrozljivejših zločinov v zadnjih desetletjih," je povedal namestnik direktorja srbske kriminalistične policije Ninoslav Cmolić. "Ta organizirana kriminalna združba se je skrivala za navijaško skupino Partizana, a naj poudarim, da to niso navijači, ampak navadni kriminalci."

Foto: EPA
Foto: EPA

Umori navijačev niso redkost

Javnost je Belivuka spoznala leta 2016, ko je napadel direktorja kluba Partizan in pretepel enega od varnostnikov, leto pozneje je bil osumljen umora, pred dnevi so ga prijeli, ko se je vračal iz Črne gore, kjer je bil gost Radoja Zvicera, vodje kavačkega klana.

Umori navijačev, tudi vodij navijaških skupin, povezanih s kriminalom, v Srbiji, predvsem v Beogradu, niso redkost, pogosto gre za obračune v mafijskem slogu. Belivuka naj bi prijeli v avtomobilu, v katerem so nazadnje videli člana rivalske skupine Gorana Veličkovića, sumijo ga vpletenosti v umor še enega navijača Crvene zvezde. Člani združbe pa so prek spletnih omrežij in s transparenti na stadionih grozili tudi policiji in politikom.

"Srbija je resna država, ki ne bo dopustila, da bi v njej zrasel nov zemunski klan. Ne bo več dovolila obstoja združb, ki mislijo, da so močnejše od države," pa je bil odločen srbski notranji minister Aleksandar Vulin.

Poglavja zemunskega klana ne bomo znova odpirali, pravi, boj proti organiziranemu kriminalu pa naj bi se stopnjeval tudi v drugih delih države.

V Beogradu razbili hujšo kriminalno združbo