Tako kot vsako soboto so protestniki tudi nocoj shod začeli pred filozofsko fakulteto. Foto: Reuters
Tako kot vsako soboto so protestniki tudi nocoj shod začeli pred filozofsko fakulteto. Foto: Reuters

Ti pod geslom 1 od 5 milijonov med drugim pozivajo k svobodi tiska, zahtevajo pa tudi odstop ministra za izobraževanje Mladena Šarčevića.

Protesti nocoj prvič potekajo tudi v severnem, srbskem delu Mitrovice na Kosovu, kjer se je zbralo približno 100 ljudi.

Sobotni protesti v Beogradu potekajo od 8. decembra. Ob začetku današnjega protesta so prebrali pismo študentov, v katerem zahtevajo odstop ministra Šarčevića, ker je profesorje, ki so podprli proteste, označil za neresne.

Protestno gibanje v Srbiji podpira vrsta opozicijskih strank, od levih do skrajno desnih. Protestniki Vučiću in vladajoči stranki očitajo avtoritarno vodenje, nadzor medijev, zastraševanje drugače mislečih in korupcijo.

Kje so alternative?

A kritiki protestov opozarjajo, da njihovi organizatorji do zdaj niso ponudili nobenih alternativ.

Kot poroča iz Beograda RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin, bi na koncu morala zahteve protestnikov politično opredeliti opozicija, ki pa ji številni prav tako ne zaupajo, pogosto pa je ne druži kaj več od nasprotovanja Vučiću.

Povod za prvi decembrski protest je bil napad na enega izmed opozicijskih voditeljev Borka Stefanovića. Tega je novembra v Kruševcu napadla skupina moških. Storilce so sicer kmalu prijeli, a vodje opozicije trdijo, da je bila v napad vpletena vladajoča Vučićeva Srbska napredna stranka, kar ta zanika.

Novi protesti v Beogradu