Protestnici pred Brandenburškimi vrati. Foto: Reuters
Protestnici pred Brandenburškimi vrati. Foto: Reuters
Sorodna novica Popoln zgodovinski obrat v Nemčiji: orožje za Ukrajino, sklad za vojsko, Severni tok 2 mrtev

Protestniki so se zbrali vse od Berlina do Bagdada in Quita. Demonstranti so skandirali "sramota" proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, drugi pa so mahali s transparenti z gesli, kot so "Putin morilec" ali "Ustavite pošast".

V nemški prestolnici se je protestov udeležilo najmanj 100.000 ljudi, v Pragi jih je bilo 70.000, v Amsterdamu pa 15.000.

Nemška policija je udeležbo na shodu proti ruski invaziji na Ukrajino ocenila na "vsaj šestmestno številko", medtem ko organizatorji protesta menijo, da se je zbralo pol milijona ljudi.

Nemčija je v soboto sporočila, da bo v Ukrajino dobavila tisoč kosov protitankovskega orožja in 500 raket zemlja-zrak tipa stinger. Danes pa je kancler Olaf Scholz napovedal znatno zvišanje obrambnega proračuna države in vzpostavitev sklada za vojsko.

V Pragi se je na osrednjem Vaclavskem trgu zbralo več deset tisoč ljudi. "Vsi se moramo potruditi po svojih najboljših močeh," je povedal eden od protestnikov.

Medtem je v Litvi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska pod vodstvom nekaj sto svojih sodržavljanov protestirala proti režimu v Minsku, ki je Putinovi vojski dovolil, da državo uporabi kot odskočno desko za napad na Ukrajino.

Z barvami ukrajinske zastave zvandaliziran spomenik Sovjetski armadi v Sofiji v Bolgariji. Foto: Reuters
Z barvami ukrajinske zastave zvandaliziran spomenik Sovjetski armadi v Sofiji v Bolgariji. Foto: Reuters

Papež poziva k prenehanju spopadov

Papež Frančišek pa je na četrti dan ruske invazije v Ukrajini pozval k prenehanju spopadov v tej državi. "Naj orožje utihne," je sporočil papež in dodal, da je Bog s tistimi, ki iščejo mir, ne pa s tistimi, ki se zatekajo k nasilju.

Pozval je tudi k "nujnemu" odprtju humanitarnih koridorjev, ki bi civilistom omogočili pobeg pred napadi.

Ob tem je opomnil na starejše, na vse tiste, ki iščejo zatočišče, in na matere, ki bežijo s svojimi otroki. "To so bratje in sestre, za katere je treba nujno odpreti humanitarne koridorje in jih sprejeti," je dejal papež.

Po podatkih ZN-a je od četrtkovega vdora Rusije v Ukrajino iz te države zbežalo več kot 368.000 ljudi. Veliko tistih, ki bežijo v sosednje države, je prečkalo Poljsko, kjer so oblasti od takrat naštele približno 156.000 prebežnikov.

Protesti po svetu zaradi napada na Ukrajino