V BiH-u upajo, da se ne bodo ponovile katastrofalne poplave iz leta 2014. Foto: EPA
V BiH-u upajo, da se ne bodo ponovile katastrofalne poplave iz leta 2014. Foto: EPA

Njegova mati je skočila za njim, a ji fanta ni uspelo rešiti, poročajo mediji v BiH-u. V iskalni akciji sodelujejo tudi prebivalci, pred ustjem so postavili tudi mreže, za zdaj pa so našli le fantovo kolo. Kot neuradno poroča portal klix.ba, naj bi se nesreča zgodila, ko je fant kolesaril v bližini svojega doma in izgubil ravnotežje ter padel v potok. Mati je skočila za njim in ga poskušala rešiti, vendar ji ni uspelo. Odpeljali so jo v bolnišnico.

Po poročanju STA-ja naj bi se sicer razmere v BiH-u popoldne umirjale, potem ko smo predtem poročali o poslabšanju razmer v Banjaluki in Doboju na severu BiH-a, kjer reki Vrbanja in Vrbas ogrožata prebivalce. V nekaterih mestnih občinah v Banjaluki so razglasili izredno stanje, medtem ko so prebivalcem v predmestjih Doboja ukazali evakuacijo.

Razmere so še vedno težke na območjih Prijedora in Sanskega Mosta na severozahodu države, kjer reka Sana ogroža več sto stanovanjskih in gospodarskih objektov, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Kot dodaja, izredne razmere še vedno veljajo v več občinah v BiH-u, čeprav se reke umirjajo tudi v osrednjem BiH-u. Poudarja, da so razmere ugodnejše, kot so bile v noči na ponedeljek.

Narasli Korana in Mrežnica
Medtem so na Hrvaškem potrdili, da sta reki Korana in Mrežnica na območju Karlovca poplavili približno 20 stanovanjskih hiš. Kot poroča HRT, so morali v vasi Korana iz poplavljenega turističnega naselja rešiti osem turistov, med njimi dva otroka.

Vse višja je tudi gladina Kolpe pri Karlovcu, a so v pristojnih službah prepričani, da bodo obranili mesto. Na terenu je več kot 200 gasilcev in delavcev javnega podjetja Hrvatske vode in mestnega komunalnega podjetja, ki postavljajo dodatne protipoplavne ovire. Reka Una pri Hrvaški Kostajnici ne narašča več tako hitro kot v noči na torek, a še vedno veljajo izredni protipoplavni ukrepi. Če bo gladina vode presegla 460 centimetrov, bodo razglasili izredne razmere. Okoli 13. ure je vodostaj dosegel 432 centimetrov, navaja Hina.

Narašča tudi gladine Save in njenih levih pritokov.

Na poplavno ogroženih območjih na Hrvaškem je zaprtih več deset lokalnih prometnic. Hrvaški strokovnjaki pričakujejo, da bo nevarnost poplav na Hrvaškem minila v naslednjih treh dneh.

Gladina nekaterih rek se zvišuje tudi v Srbiji, a je srbski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Branislav Nedimović po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug danes zagotovil, da so razmere pod nadzorom. V naslednjem tednu pričakujejo, da bo naraščala Sava, posebej pri Šabcu. V srbskem hidrometeorološkem zavodu opozarjajo tudi na naraščanje drugih rek. Upajo pa, da se ne bo ponovilo leto 2014, ko so Srbijo, BiH in Hrvaško prizadele uničujoče poplave.