Nova vlada pravi, da je članstvo v EU-ju njen strateški cilj. Foto: AP
Nova vlada pravi, da je članstvo v EU-ju njen strateški cilj. Foto: AP

V novi vladi ni največje bošnjaške stranke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirja Izetbegovića in Demokratske fronte Željka Komšića.

Novi ministri in njihovi namestniki prihajajo iz nove državne koalicije, ki jo sestavljajo HDZ BiH-a, Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) ter blok osmih državljanskih in bošnjaških strank na čelu s Socialdemokratsko stranko BiH-a (SDP BiH), piše sarajevski časopis Dnevni avaz. Vsaka od koalicijskih strank je dobila po tri ministrske mandate, en minister pa prihaja iz Gibanja za državo, ki je skupni kandidat osmerice in SNSD-ja.

Za imenovanje ministrov je glasovalo 23 poslancev od 42. Vseh 19 glasov proti je prišlo iz vodilne bošnjaške stranke v BiH-u Stranke demokratske akcije (SDA) in Demokratske fronte Željka Komšića, sicer člana predsedstva BiH-a iz vrst Hrvatov. Obe stranki sta z imenovanjem novega sveta ministrov odšli v opozicijo.

Finančni minister je postal Zoran Tegeltija (SNSD), obrambni minister pa Zukan Helez (SDP BiH). Oba bosta opravljala tudi dolžnosti namestnika predsednice vlade.

Novi zunanji minister je Elmedin Konaković (Narod in pravica), minister za varnost je Nened Nešić (Demokratska narodna zveza), gospodarski resor pa bo vodil Staša Košarac (SNSD). Novi minister za promet je Edin Forto (Naša stranka), za pravosodje je pristojen Davor Bunoza (HDZ BiH), ministrica za civilne zadeve je Dubravka Bošnjak (HDZ BiH), minister za človekove pravice in begunce pa Sevlid Hurtić iz Gibanja za državo.

Zahod pozdravlja imenovanje

Imenovanje sveta ministrov so kot pozitiven korak naprej pozdravili ameriški veleposlanik v Sarajevu Michael Murphy, delegacija Evropske unije v BiH-u ter visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Christian Schmidt.

Novi svet ministrov ima priložnost spremeniti pot BiH-a s sprejemanjem kompromisov in ustvarjanjem soglasja, ki je neizogiben za gradnjo boljše prihodnosti za vse državljane BiH-a, so po pisanju Dnevnega avaza ocenili na ameriškem veleposlaništvu v BiH-u.

Delegacija EU-ja z veleposlanikom Johannom Sattlerjem na čelu je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da je hitro oblikovanje sveta ministrov ključen korak za uresničitev nujno potrebnih reform in napredek BiH-a proti EU-ju.

Optimizem je v pogovoru za hrvaško televizijo N1 v sredo zvečer izrazil tudi Schmidt. Dejal je, da bo odlično, če bodo uresničili polovico tega, kar piše v programu sveta ministrov BiH-a in koalicijskem sporazumu. "Rekel bi, da jim je treba dati čas in v naslednjih šestih mesecih videti, katere zakone bodo sprejeli. Treba se je dogovarjati korak za korakom. Jaz sem glede tega vprašanja optimist," je pojasnil.

Koalicijski sporazum so sredi decembra lani podpisali predsednik HDZ-ja BiH-a Dragan Čović, predsednik SDP-ja BiH-a Nermin Nikšić v imenu bloka osmih državljanskih in bošnjaških strank ter predsednik v srbski entiteti Republiki Srbski vladajočega SNSD-ja Milorad Dodik. S sporazumom so izrazili jasno podporo približevanju EU-ju, ne pa tudi članstvu v zvezi Nato.

Članstvo v EU-ju je kot strateški cilj delovanja vlade ob svojem imenovanju poudarila tudi Borjana Krišto. Strateški cilj pa je po njenih besedah tudi članstvo v zvezi Nato, ki mu sicer nasprotujejo bosanski Srbi.