V BiH-u so se cene hrane in brezalkoholnih pijač podražile za 23,4 odstotka. Foto: EPA
V BiH-u so se cene hrane in brezalkoholnih pijač podražile za 23,4 odstotka. Foto: EPA

DDV na luksuzne izdelke bo znašal 22 odstotkov, drugi izdelki in storitve pa bodo ohranili dosedanjo, 17-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost.

Dogovor o stopnjah DDV-ja je v torek dosegla skupna komisija obeh domov parlamenta BiH-a za uskladitev sprememb zakona o davku na dodano vrednost, je poročal spletni portal biznisinfo.ba.

Skladno z dogovorjenimi spremembami zakona je uprava za posredno obdavčenje (UIO) pristojna, da natančno opredeli, kateri izdelki bodo obdavčeni po kateri stopnji.

V Srbski demokratski stranki, ki je bila pobudnik zakonskih sprememb se bojijo, da bo prišlo do zamude. Stranka je sicer predlagala petodstotni DDV, a je bilo pozneje sprejeto dopolnilo za ničto stopnjo.

"Ker so iz UIO-ja sporočili, da za to potrebujejo čas, utemeljeno sumimo, da do sprejetja ničte oz. diferencirane stopnje ne bo prišlo v roku, predvidenem za izvedbo zakona, oz. do konca leta," je opozoril poslanec te stranke Mirko Šarović.

V stranki so sicer zadovoljni z uvedbo ničte stopnje, želijo pa si, da spremembe ne bi veljale le do konca leta, ampak stalno, zato bodo v predstavniškem domu takoj začeli postopek za njihovo trajno uveljavitev.

Inflacija na letni ravni skoraj 16-odstotna

Inflacija v BiH-u je najvišja na tem območju. Cene življenjskih potrebščin so se po podatkih državnega zavoda za statistiko junija na letni ravni dvignile za 15,8 odstotka.

Hrana in brezalkoholne pijače so se podražile za 23,4 odstotka, stanovanjski stroški za 14,1 odstotka, pohištvo ter oprema za dom in vzdrževanje doma za 9,1 odstotka in prevoz za 34,5 odstotka. Obleka in obutev sta se medtem pocenili za 5,9 odstotka.