Na Hrvaškem so pospešili izdelavo zaščitne opreme. V invalidskem podjetju DES v Splitu tako zdaj izdelujejo zaščitne maske. Foto: Reuters
Na Hrvaškem so pospešili izdelavo zaščitne opreme. V invalidskem podjetju DES v Splitu tako zdaj izdelujejo zaščitne maske. Foto: Reuters

"Ljudje, ostanite doma! Če že morate, pojdite na kratko in se takoj vrnite domov. Nič več ne prosim, temveč zahtevam, da spoštujete ukrepe," je hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš v soboto zjutraj pozval državljane, naj upoštevajo vse strožje ukrepe, ki jih sprejemajo hrvaške oblasti, da bi zajezile epidemijo novega koronavirusa.

Od dopoldneva do popoldneva potrjenih še 49 okužb
Na Hrvaškem so namreč v zadnjih 24 urah (do 10. ure zjutraj) zaznali največje povečanje okuženih do zdaj – število je naraslo za 40, na skupno 168 okuženih. A število je nato popoldne naraslo še za 49, na skupno 206. Do zdaj so Hrvati testirali skupno 2100 ljudi. S sedeža civilne zaščite so popoldne sporočili, da je država prešla v fazo, ko je povečano število okuženih v zelo kratkem času, kar kaže na to, da so v fazi naraščajoče krivulje epidemije, kar je mogoče ustaviti samo s spoštovanjem ukrepov

Trije v kritičnem stanju
Trojica obolelih za covidom-19 je v kritičnem stanju na respiratorjih. Do zdaj je v sosednji državi zaradi covida-19 umrl en človek, uradno ozdravljenih pa je pet ljudi.

Hrvaška vlada je zaostrila ukrepe, s čimer dejansko zapirajo vse javne površine. Prekinjene so vse medkrajevne avtobusne in železniške povezave, sočasno so zaprte vse postaje po državi.

Hrvaškim delavcem prepoved odhoda v dele Slovenije

Za 30 dni prepovedan ves javni promet
Nacionalni štab civilne zaščite je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa od nedelje za 30 dni prepovedal ves javni promet, zapirajo tudi vse javne površine. Državljane še pozivajo, naj ostanejo doma.

Predsednik Hrvaške Zoran Milanović si je ogledal šotorsko bolnišnico, ki so jo postavili ob osrednji zagrebški bolnišnici Dubrava v Zagrebu. Foto: Reuters
Predsednik Hrvaške Zoran Milanović si je ogledal šotorsko bolnišnico, ki so jo postavili ob osrednji zagrebški bolnišnici Dubrava v Zagrebu. Foto: Reuters

Vodja štaba Davor Božinović je medtem napovedal še strožje ukrepe, ki vključujejo prepoved javnega prometa in zaprtje javnih površin. Opozoril je še, da se bo policija odzvala, če ljudje na ulicah ne bodo upoštevali varnostne razdalje. Pozneje so v uredbi zapisali, da bo od nedelje za 30 dni ukinjen ves javni promet, tako mestni, medmestni kot mednarodni. Dovoljeni bodo ostali prevozi s taksiji.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je sporočil, da trenutno še ne zagovarja popolne karantene ali vpoklica vojske, ki bi pomagala policiji. Državljane pa je pozval k samonadzoru. "Ključno je, da če bo vsak s tem prispeval, potem bo težava manjša," je povedal Milanović.

Na novinarski konferenci dovoljen le HRT
Novinarska konferenca hrvaškega štaba je danes prvič potekala v spremenjeni obliki, ki naj bi zagotovila varnost novinarjev. Tako so dovolili le eno kamero hrvaške radiotelevizije, prek katere so prenašali novinarsko konferenco. V dvorano pa so dovolili samo novinarjem, ki so lahko postavljali vprašanja, med njimi pa je bila varnostna razdalja. Fotografom in snemalcem drugih televizij niso dovolili vstopa.

Hrvaški delavci ne morejo na delo v Slovenijo

Hrvaške oblasti so v petek zvečer dokončno odločile, da hrvaški dnevni migranti, ki delajo v Beli krajini in na Dolenjskem, ne bodo več smeli na delo v Slovenijo. Za prepoved so se odločili le nekaj ur po tem, ko je štab civilne zaščite karlovške županije objavil, da bodo za te dnevne migrante veljali strogi pogoji.

Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite je v petek obvestil kolege iz karlovške županije, da bodo v petek ob 20. uri ustavili obmejni promet z Belo krajino in Dolenjsko ter da hrvaški delavci tja ne bodo več mogli hoditi v službo.

Spremembo je na izredni novinarski konferenci objavil načelnik županijskega štaba v Karlovcu Josip Ribar. Povedal je, da sta po hrvaških ocenah Bela krajina in Dolenjska območji izredno visokega tveganja okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da bodo vsi potniki, ki bodo s tega območja prišli na Hrvaško, morali v 14-dnevno organizirano karanteno. Hrvaška je v četrtek zaprla svoje meje, določila je tudi nekaj izjem, med katerimi so bili tudi delavci, ki so dnevni migranti.

Sorodna novica Prva smrtna žrtev v Srbiji, številni Hrvati ne spoštujejo samoosamitve
  • BiH: Prva žrtev novega koronavirusa

V soboto popoldne so v bolnišnici v Bihaću potrdili prvo smrtno žrtev v Bosni in Hercegovini zaradi bolezni covid-19. Televizija N1 poroča, da je umrla starejša ženska, ki je imela kronična obolenja. Umrla je, še preden so v bolnišnici Dr. Irfan Ljubijankić prejeli obvestilo iz laboratorija v Sarajevu, da je test pozitiven. Skupno je po popoldanskih podatkih v BiH-u potrjenih 92 okužb z novim koronavirusom.

Prvi trije primeri v Sarajevu
V glavnem mestu Sarajevu so dopoldne potrdili prve tri okužbe. Dodatno so testiranja potrdila okužbo še pri dvojici iz Goražda in enem človeku iz Tešnja. Vsi so bili prisotni na zabavi v Konjicu. Skupno je bilo v BiH-u do zdaj potrjenih 89 okužb z novim koronavirusom, od tega sta dva človeka do zdaj ozdravela.

Policijska ura v BiH
Največje število okužb so do zdaj potrdili na območju Banjaluke, glavnem mestu srbske entitete Republike Srbske. Zaradi vse resnejših razmer v tej entiteti je njen notranji minister Dragan Lukač danes napovedal uvedbo policijske ure.

Sledila je tudi napoved policijske ure v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH, in sicer od 18. do 5. ure, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Od sobote je na voljo tudi osem šotorskih naselij, ki jih je BiH postavil ob svojih mejnih prehodih, kjer bodo v 14-dnevni izolaciji vsi, ki bodo vstopali v državo.

  • Srbija: 38 testov in 14 okuženih

Od srede dalje srbsko-hrvaško mejo in tudi druge srbske meje nadzoruje srbska vojska. Vse meje so za tuje državljane zaprte razen za določene izjeme. V sami Srbiji od 20.00 do 5.00 velja policijska ura. Foto: Reuters
Od srede dalje srbsko-hrvaško mejo in tudi druge srbske meje nadzoruje srbska vojska. Vse meje so za tuje državljane zaprte razen za določene izjeme. V sami Srbiji od 20.00 do 5.00 velja policijska ura. Foto: Reuters

V Srbiji so do 8. ure zjutraj potrdili novih 14 okužb za obdobje zadnjih 24 ur, a pri tem so v zadnjem dnevu srbske zdravstvene oblasti izvedle vsega 38 testov.

Popoldne so potrdili še 22 primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da se je skupno število potrjenih okužb povzpelo na 171, je sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje.

V petek so potrdili prvo žrtev zaradi covida-19. Umrl je 59-letni moški iz Kikinde, čigar sin je bil v Milanu in ki se prav tako bori za življenje.

Dodatne postelje za bolnike
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bodo na beograjskem sejmu vzpostavili 3000 postelj, drugod po Srbiji pa še 5000 za potrebe zdravstva.

Današnji dan je izpostavil kot najtežjega za državo, saj so potrdili skupno 36 okužb. Opozoril je, da bo število okuženih vse večje, če državljani ne bodo spremenili svojega obnašanja. Zagrozil je še z daljšo policijsko uro in tudi za mlajše od 65 let, če ne bo rezultatov.

  • Počasna rast okužb v Severni Makedoniji in na Kosovu

V Severni Makedoniji so do petka potrdili 76 okužb z novim koronavirusom, kar je šest več kot dan prej, je sporočil makedonski minister za zdravje Venko Filipče. Medtem so na Kosovu do petka potrdili dve novi okužbi, skupno pa imajo 24 okuženih.

  • V Albaniji razglašena policijska ura

Ob 13. uri so v Albaniji začeli uveljavljati policijsko uro, ki bo trajala 40 ur, vse do ponedeljka zjutraj. Pri tem policiji pomaga vojska. Do zdaj so v Albaniji potrdili 76 okužb, dva človeka pa sta umrla zaradi covida-19.