Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ženska v četrtem mesecu nosečnosti je 25. marca obiskala bolnišnico Bulovka, kjer bi morala opraviti običajen zdravniški pregled, vendar so jo zdravniki zamenjali za drugo žensko. Kot je poročal češki portal CNN Prima News, sta obe ženski azijskega rodu in nobena od njiju ne obvlada dobro češkega jezika.

Zdravniki so nosečnico dali pod anestezijo in nato izvedli operacijo na njeni maternici, na katero je bila naročena druga ženska in po kateri je zdrava nosečnica splavila.

Po poročanju čeških medijev sta za usodno napako kriva huda malomarnost zdravniškega osebja, pa tudi jezikovna ovira.

"Po dosedanjih ugotovitvah je bil zaradi resne kršitve notranjih predpisov zaposlenih izveden operativni poseg pri napačno identificiranem pacientu," je za CNN Prima News povedala tiskovna predstavnica Bulovke Eva Stolejda Libigerova.

Če bo notranja preiskava odkrila kršitve obveznih delovnih postopkov, bodo osebno odgovarjali posamezniki, je še pojasnila.

Kot je za medij Seznam Zpravy pojasnil ginekolog in podpredsednik češke zdravniške zbornice Jan Prada, bi se verjetno češko govoreča nosečnica aktivno uprla dejstvu, da bi na njej opravili poseg, ki ga ne bi razumela.

"Cilj je opraviti temeljito analizo, ugotoviti vzroke in vzpostaviti postopek, da se to nikoli več ne zgodi," je dejal predsednik Češkega združenja za kakovost v zdravstvu David Marx.