Lokalne volitve v Turčiji. Foto: EPA
Lokalne volitve v Turčiji. Foto: EPA

Po 20 odstotkih preštetih glasov v 16-milijonskem Carigradu z 49,6 odstotka glasov vodi Ekrem Imamoglu, medtem ko jih ima kandidat Erdoganove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) 41,6 odstotka.

Bistveno večja razlika je v prestolnici Ankara, kjer kaže na prepričljivo zmago zdajšnjega župana Mansura Javasa.

Strokovnjaki pravijo, da so nedeljske lokalne volitve ključnega pomena za turške opozicijske stranke, ki jim grozi, da jih bo vse bolj avtoritarni režim popolnoma odrinil na stranski tir, piše Deutsche Welle. Poleg tega so to tudi pomembne volitve za turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, saj gre za "zadnje volitve" pred prenosom oblasti na naslednjo generacijo.

Po turški ustavi je trenutni predsedniški mandat Recepa Tayyipa Erdogana njegov zadnji. Foto: Reuters
Po turški ustavi je trenutni predsedniški mandat Recepa Tayyipa Erdogana njegov zadnji. Foto: Reuters

Po turški ustavi mora Erdogan zaradi omejitev mandata namreč odstopiti čez štiri leta. Vendar Erdoganov zvesti član turškega parlamenta, nekdanji pravosodni minister Bekir Bozdag, že dalj časa napoveduje spremembo ustave, ki bi predsedniku omogočila, da se poteguje za nov mandat. Predsednikov ultranacionalistični zaveznik Devlet Bahceli pa je javno prosil Erdogana, naj "ne zapusti turškega naroda".

Erdoganova politična kariera je dobila zagon z njegovo izvolitvijo za župana Carigrada leta 1994, vendar je v prestolnici njegova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) doživela močan poraz na volitvah leta 2019. Združena opozicija je takrat po 25 letih dosegla zgodovinsko zmago in osvojila večino v 11 mestih, vključno s Carigradom in prestolnico Ankaro.

Ankete v Ankari in Izmirju kažejo na vnovično zmago opozicije

Sedanji župan Carigada Ekrem Imamoglu se vse pogosteje omenja kot kandidat opozicije na prihodnjih predsedniških volitvah leta 2028. Foto: Reuters
Sedanji župan Carigada Ekrem Imamoglu se vse pogosteje omenja kot kandidat opozicije na prihodnjih predsedniških volitvah leta 2028. Foto: Reuters

Erdogan je tokrat v boj za županski stolček v Carigradu poslal nekdanjega okoljskega ministra Murata Kuruma, ki pa po javnomnenjskih anketah zaostaja za trenutnim županom iz vrst Republikanske ljudske stranke (CHP) Ekremom Imamoglujem.

Temu Erdogan očita, da se nezadostno posveča županskim opravilom, ker je prezaseden s predsedniškimi ambicijami. Imamoglu se namreč pogosto omenja kot kandidat opozicije na predsedniških volitvah leta 2028.

Politični analitik s carigrajske univerze Sabanci Berk Esen poudarja, da bi ob ponovni zmagi Imamogluja za župansko mesto njegove možnosti v tekmi za predsedniški stolček skokovito narasle, saj bi lahko osvojil glasove skupin različnih političnih usmeritev, od konservativnih do levih, kurdskih glasov, in celo glasove Erdoganovih volivcev.

Položaj župana 16-milijonskega Carigrada je pomemben za državo v celoti, saj v njem in okolici živi petina turškega prebivalstva, skozi mesto pa se pretaka polovica turškega uvoza in izvoza, navaja Deutsche Welle. Te volitve bodo pokazale, "v katero smer bi se lahko avtoritarni sistem v Turčiji razvijal v prihodnjih letih", je dejal politolog Esen in dodal, da želi Erdogan na teh volitvah oslabiti morebitne protikandidate opozicije na volitvah leta 2028.

Lokalne volitve v Turčiji
V volilnem nasilju na jugovzhodu Turčije en mrtev

V mestu Diyarbakir na večinsko kurdskem jugovzhodu Turčije je spor glede lokalnih volitev prerasel v obračun, med katerim je bil ubit en človek, še enajst je ranjenih. Sprti skupini sta se spopadli tako s kamni in palicami kot s strelnim orožjem.

Prokurdska stranka DEM, naslednica Ljudske demokratske stranke HDP, ki je slavila na prejšnjih lokalnih volitvah, je sporočila, da preiskuje incident.

HDP je leta 2019 osvojil več županskih mandatov, a je zaradi domnevnih povezav s prepovedanimi kurdskimi oboroženimi skupinami v več mestih ostal brez oblasti. Tako je bilo tudi v Diyarbakirju, kjer so osrednje oblasti zmagovalca volitev zamenjale z upraviteljem.