Pristanišče v Odesi. Foto: Reuters
Pristanišče v Odesi. Foto: Reuters

Za zdaj ni podatkov o morebitnih žrtvah. "Sovražnik je z manevrirnimi raketami Kalibr napadel pristanišče v Odesi. Dve raketi je sestrelila zračna obramba. Dve sta zadeli pristaniško infrastrukturo," je na družbenih omrežjih sporočil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske v Odesi Sergej Bratčuk.

Lokalni ukrajinski poslanec Oleksij Hončarenko je na družbenem omrežju Telegram sporočil, da je bilo eksplozij šest in da je po napadu zagorelo v pristanišču, kjer pripravljajo žito za odpremo z ladjami. "Ti lopovi z eno roko podpisujejo dogovore, z drugo pa usmerjajo rakete," je zapisal Hončarenko. "Zato potrebujemo letala in potopiti moramo celotno rusko črnomorsko floto. To bo najboljša rešitev za izvoz žita."

Po napadu. Foto: Reuters
Po napadu. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadu Rusijo obtožil kršitve v petek podpisanega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita.

Rusija vedno krši dogovore, je opozoril Zelenski. "Karkoli Rusija obljubi, vedno najde način, da tega ne izpolni," je dejal na srečanju s predstavniki ameriškega kongresa. Po srečanju je znova pozval k dobavi težkega orožja Ukrajini za zaustavitev ruskih napadov.

V skladu s sporazumom se je Rusija zavezala, da ne bo napadala pristanišč, dokler poteka tranzit pošiljk žita. Hončarenko je sicer še dodal, da bi morala Ukrajina potopiti celotno rusko črnomorsko floto, da bi zagotovili izvoz žita.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleh Nikolenko je ocenil, da so ruske rakete v luči dogovora, ki sta ga Moskva in Kijev podpisala v Carigradu ob posredovanju Turčije in ZN-a, "pljunek Vladimirja Putina v obraz generalnemu sekretarju ZN-a Antoniu Guterresu in turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki sta si zelo prizadevala za dosego dogovora".

Rusija je po navedbah Turčije odgovornost zanikala. Kot je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar, je bila Ankara v stiku z Ukrajino in Rusijo, Moskva pa je zagotovila, da z napadom nima nič in da želi incident raziskati.

Odesa je ključno ukrajinsko pristanišče za tovorne ladje. Foto: Reuters
Odesa je ključno ukrajinsko pristanišče za tovorne ladje. Foto: Reuters

Kot je dodal, predstavniki ZN, Ukrajine in Rusije že sodelujejo s Turčijo v skupnem koordinacijskem centru. O ustanovitvi takšnega centra v Carigradu, ki bo spremljal izvoz žita, so se dogovorili v petek.

Obsodbe iz EU-ja in ZN-a

Visoki predstavnik EU-ja za zunanjo politiko Josep Borell in generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres sta obsodila današnji raketni napad. Guterres je ob tem vse vpletene pozval k spoštovanju zavez iz petkovega dogovora o izvozu žita, Borell pa je opozoril na popolno nespoštovanje mednarodnega prava s strani Rusije.

"Napasti cilj, ki je ključen za izvoz žita, dan po podpisu Carigrajskega sporazuma, je še posebej obsojanja vredno in ponovno kaže na popolno nespoštovanje mednarodnega prava in obveznosti s strani Rusije," je v odzivu na Twitterju zapisal Borell.

Guterres je spomnil, da sta se tako ruska kot ukrajinska stran v dogovoru zavezali, da bosta zagotovili varen izvoz žita. "Generalni sekretar nedvoumno obsoja današnje napade na ukrajinsko pristanišče Odesa," je sporočil njegov tiskovni predstavnik. Dodal je, da morajo tako Rusija kot tudi Ukrajina in Turčija sporazum v celoti uresničiti.

Afriška unija pozdravlja dogovor glede izvoza žita iz Ukrajine

Sedež komisije Afriške unije v Adis Abebi. Foto: Reuters
Sedež komisije Afriške unije v Adis Abebi. Foto: Reuters

Afriška unija (AU) je pozdravila dogovor o sprostitvi blokade izvoza žita iz ukrajinskih pristanišč, obenem pa je ponovno pozvala k takojšnji prekinitvi ognja in začetku novih mirovnih pogajanj.

"AU ponovno poziva k takojšnjemu sporazumu o prekinitvi ognja in začetku novih političnih pogajanj pod okriljem Združenih narodov v interesu svetovnega miru in stabilnosti," je predsednik komisije AU-ja Moussa Faki Mahamat zapisal v izjavi.

Države na Afriškem rogu se soočajo z najhujšo sušo v zadnjih 40 letih. V Keniji, Etiopiji, Somaliji, Džibutiju lakoto trpi vsaj 18 milijonov ljudi.

Ukrajina in Rusija skupaj ustvarita 30 odstotkov svetovnega izvoza pšenice. Guterres je ob podpisu sporazuma dejal, da dogovor predstavlja "žarek upanja". Po njegovem bo prinesel olajšanje državam v razvoju, ki so na robu stečaja, in najranljivejšim skupinam ljudi, ki se soočajo s hudo lakoto. Po oceni ZN-a se je namreč zaradi blokade izvoza žita iz Ukrajine 47 milijonov ljudi začelo soočati z akutno lakoto.

Rusija in Ukrajina sta v petek podpisali ločena, a enaka sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Skladno z dogovorom bo ladje pregledovala Turčija, ki bo tako zagotovila, da te ne prevažajo orožja.

Dogovor predvideva vzpostavitev varnih koridorjev, po katerih lahko ukrajinske ladje priplujejo v tri določena črnomorska pristanišča, in sicer v Odesi, Čornomorsku in Južnem, ter iz njih izplujejo. Obe strani sta se zavezali, da ladij, ki bodo prevažale žito, ne bosta napadali.

Ruska vojska napadla Odeso