Posledice izgredov. Foto: Reuters
Posledice izgredov. Foto: Reuters

Dublin so v četrtek pretresali nasilni prizori. Izgredniki so zažigali vozila, med njimi avtobuse in policijska vozila, in plenili po trgovinah.

Večkrat so se spopadli tudi s policijo, nekateri izgredniki so prižigali pirotehniko, drugi pa so metali v policijo stole in mize, ki so stali pred restavracijami in bari, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Izgredi so vztrajali do poznega večera, ponoči pa so se razmere umirile. Kljub temu pa so tudi ponoči še poročali o motnjah v javnem prometu, zelo zaposleni so bili tudi reševalci, poroča BBC.

Vodja irske policije Drew Harris je odgovornost za nemire pripisal "skupini huliganov, ki jo vodi skrajno desna ideologija". Policija je za nerede okrivila tudi lažne informacije, sporočila je tudi, da so protestniki na ulicah vzklikali protipriseljenska gesla.

Kot je dejal, so aretirali 34 ljudi. Precej je bilo poškodovanih 13 trgovin, uničenih pa je bilo 11 policijskih vozil in tramvaj javnega prevoza.

En policist je bil med policijsko operacijo huje poškodovan, v izgredih jih je bilo več ranjenih.

Prizorov, kot so jih opazovali v četrtek, niso videli "več desetletij", je dodal.

Irska pravosodna ministrica Helen McEntee je prizore označila za nesprejemljive. Poudarila je, da "ne smemo dovoliti, da bi nasilni in manipulativni elementi izkoristili grozljivo tragedijo za razdejanje".

Danes je v izjavi za medije dodala, da so policisti izgrede "večinoma uspeli omejiti na zelo majhno območje," ljudem, ki so jih napadli, pa bi lahko grozile zaporne kazni do 12 let.

Povod za izgrede je bil četrtkov napad z nožem na neko žensko in tri otroke. V njem sta bili huje ranjeni ženska in petletna deklica, še dva otroka, stara pet in šest let, pa sta bila lažje ranjena.

Policija je napadalca aretirala, ne išče pa nobenega drugega morebitnega osumljenca za napad, saj menijo, da je deloval sam. Nagib za napad še ni znan, policija proučuje vse možnosti.

BBC poroča, da naj bi bil osumljeni za napad irski državljan, ki na Irskem živi že 20 let.

Irski portal TheJournal.ie medtem navaja pogovor s Caiem Beniciem, 43-letnim raznašalcem, ki dela za Deliveroo, ki je dejal, da je med vožnjo z motorjem opazil napad, se ustavil in napadalca udaril s čelado. Dodal je, da je storil, kar bi storil kdor koli drug.

Žalosten je, da so bili na ulicah izgredniki, ki nasprotujejo priseljencem. "Kaže, da sovražijo priseljence. No, jaz sem priseljenec in storil sem, kar sem lahko v poskusu rešiti tisto majhno deklico," je dejal.

Dublin sinoči zajeli nasilni izgredi