Darja Dugina v televizijskem studiu v Moskvi. Foto: Reuters
Darja Dugina v televizijskem studiu v Moskvi. Foto: Reuters

Preiskovalci so sporočili, da je v domnevni eksploziji neke naprave razneslo vozilo toyota land cruiser.

Dugina se je sicer v soboto zvečer skupaj z očetom udeležila festivala blizu Moskve, poroča ruski časopis Rosijskaja Gazeta.

Oče in hči naj bi se nato skupaj vračala domov. Dugina je vozila očetov avto. Dugin si je v zadnjem trenutku premislil in se je domov peljal z nekim drugim avtomobilom, je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal znanec Andrej Krasnov.

Preiskava "vseh različic" zgodbe

Preiskovalna komisija je v izjavi sporočila, da so odprli preiskavo umora "novinarke in politične strokovnjakinje", opravili bodo tudi forenzične preiskave. Preiskovalci razmišljajo "o vseh različicah", da bi ugotovili, kdo je odgovoren, so še sporočila.

Preiskovalci na kraju eksplozije. Foto: Reuters
Preiskovalci na kraju eksplozije. Foto: Reuters

"Eksplozivna naprava je bila nameščena na spodnji strani avtomobila na voznikovi strani," je sporočil preiskovalni odbor. "Darja Dugina, ki je bila za volanom, je umrla na kraju dogodka. Preiskovalci menijo, da je bilo kaznivo dejanje vnaprej načrtovano in pogodbene narave," so še zapisali.

Rusija svari pred "državnim terorizmom" Ukrajine

Maria Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva, je medtem dejala, da če bi sled preiskave pripeljala do Ukrajine, bi to pokazalo na politiko "državnega terorizma", ki jo izvaja Kijev.

Ukrajina je zanikala vpletenost. "Potrjujem, da Ukrajina seveda ni imela nič s tem, ker nismo kriminalna država, kot je Ruska federacija, poleg tega pa nismo teroristična država," je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak za ukrajinsko televizijo.

Podoljak naj bi krivdo za umor pripisal notranjim bojem za oblast med "različnimi političnimi frakcijami" v Rusiji in ugibal, da je bil incident "karmično" povračilo za podpornike ruskih dejanj v Ukrajini, kot sta Dugina in njen oče, še navaja Reuters.

V avtomobilu bi se moral peljati tudi Aleksandar Dugin. Foto: AP
V avtomobilu bi se moral peljati tudi Aleksandar Dugin. Foto: AP

Putinov Rasputin

Dugin nima uradnega mesta v ruski vladi, a naj bi bil tesen Putinov zaveznik. Ravno zato naj bi se ga prijel vzdevek "Putinov Rasputin", mediji so ga pogosto označevali tudi za "Putinove možgane".

Darija Dugina je bila novinarka, ki je poročala o ruskem napadu na Ukrajino. Podpirala je očetove ideje in rusko invazijo, poroča Reuters. 30-letnica je bila zaradi obtožb o širjenju dezinformacij o vojni podvržena sankcijam ameriških in britanskih oblasti.

Leta 2015 so ZDA sankcionirale tudi Aleksandra Dugina zaradi vpletanja v rusko aneksijo Krimskega polotoka.

Njegovo delovanje naj bi imelo velik vpliv na Putina, bil naj bi celo vodilni arhitekt ultra nacionalistične ideologije, ki jo podpirajo mnogi v Kremlju. Več let je pozival Moskvo, naj se bolj agresivno odzove na svetovnem političnem parketu. Prav tako je podpiral ruski napad na Ukrajino ter zagovarjal združevanje vseh rusko govorečih ozemelj v "velikem novem ruskem imperiju".

Atentat na hčerko Putinovega tesnega sodelavca

Berlin, Pariz, London in Washington pozivajo k previdnosti pri jedrski elektrarni

Voditelji Nemčije, Francije, Združenega kraljestva in ZDA so po telekonferenci pozvali tako Ukrajino kot Rusijo k zadržanosti v spopadih v okolici jedrske elektrarne Zaporožje. Hkrati so tudi obljubili, da bodo še naprej podpirali Ukrajino v boju proti ruski agresiji.

Pozvali so tudi k čimprejšnjemu obisku neodvisne skupine inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v največji jedrski elektrarni v Evropi, je sporočil tiskovni predstavnik nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju zasedajo ruske sile, na območju pa že več dni prihaja do obstreljevanja, za kar vsaka stran krivi drugo.

Iz Elizejske palače so v petek sporočili, da je ruski predsednik Vladimir Putin privolil v obisk inšpektorjev IAEA-ja v Zaporožju. Ruska stran naj bi potrdila tudi pripravljenost, da inšpektorjem zagotovi potrebno pomoč.

Nemški kancler Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron, britanski premier Boris Johnson in ameriški predsednik Joe Biden so se v pogovoru tudi dogovorili, da bodo "še naprej podpirali Ukrajino pri njeni obrambi proti ruski agresiji", še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do obstreljevanja je sicer v zadnjem dnevu prišlo v mestu Nikopol, ki je na drugi strani reke Dneper od jedrske elektrarne. Po navedbah regionalnega guvernerja je bilo mesto ponoči obstreljevano petkrat, izbruhnil je požar v industrijskih prostorih in nastal izpad elektrike, navaja Reuters.

Rusija: Uničili smo skladišča tujega orožja v Odesi

Rusko obrambno ministrstvo medtem trdi, da so z raketami kalibr uničil skladišče streliva z raketami za ameriške raketne sisteme himars in druge protiletalske sisteme zahodne proizvodnje v ukrajinski pokrajini Odesa, poroča Al Džazira.