Bonaccini z ženo ob prihodu na volišče. Foto: EPA
Bonaccini z ženo ob prihodu na volišče. Foto: EPA

Tako so odločili tamkajšnji volivci na nedeljskih deželnih volitvah, potem ko je že kazalo, da bi lahko ta tradicionalno rdeča trdnjava prvič po vojni izbrala desno vodstvo. 51 odstotkov volivcev je glasovalo za Bonaccinija, 44 za kandidatko Mattea Salvinija Lucio Borgonzoni.

"Upajmo, da bo Italija čedalje bolj podobna Emiliji - Romanji," je, potem ko je na volitvah za sedem odstotkov prehitel kandidatko desničarske Lige, izjavil stari novi predsednik dežele Stefano Bonaccini.

Rimski strokovnjak za volilne analize Massimiliano Panarari verjame, da je Bonacciniju do zmage pomagalo učinkovito in uspešno dozdajšnje vodenje dežele ter distanciranje od voditeljev strank, ki so ga podprle, pa tudi prizadevanja Gibanja sardin, ki je otopele volivce levice znova zvleklo na volišča, ter ločeni glas siceršnjih volivcev Gibanja petih zvezd.

Salvini priznal poraz
Poražena ni toliko kandidatka desnice Lucia Borgonzoni kolikor vodja njene Lige Matteo Salvini. Že ob delnih rezultatih je priznal poraz, toda hkrati spomnil, da je imela desnica po sedemdesetih letih tokrat prvič sploh možnost za pravo predvolilno bitko v tej deželi.

Bonacciinijevo zmago so pozdravili v vladni Demokratski stranki, ki ostaja najmočnejša stranka v deželi. Njen vodja Nicola Zingaretti je prepričan, da se Italija, tudi po zaslugi Gibanja sardin, zdaj vrača k levo-desnemu bipolarizmu.

Tretji blok italijanske politike – Gibanje petih zvezd – je s samo petimi odstotki glasov domala izginil iz Emilije - Romanje.

V Kalabriji slavila Berlusconijeva kandidatka
Podobno v Kalabriji, kjer so v nedeljo prav tako volili: Gibanju petih zvezd samo 7 odstotkov. V tej revni deželi juga je Jole Santelli, kandidatka iz stranke Silvia Berlusconija, gladko premagala nasprotnika z levice. Kalabrija je tako postala trinajsta dežela pod vodstvom desnice od skupno dvajsetih.

Novo vodstvo bodo med majem in junijem izbirali še v šestih deželah.

Salvini poražen v Emiliji – Romanji