Cepljenje poteka precej hitreje v Srbiji, kjer je najmanj prvi odmerek cepiva prejela že tretjina prebivalstva. Foto: Reuters
Cepljenje poteka precej hitreje v Srbiji, kjer je najmanj prvi odmerek cepiva prejela že tretjina prebivalstva. Foto: Reuters

Mejnik kaže, da EU zdaj napreduje pri cepljenju, potem ko se je spopadala s težavami zaradi zamud pri dostavah, predvsem cepiva AstraZenece. S prvim odmerkom cepiva je bilo do zdaj cepljenih 25,1 odstotka prebivalcev EU-ja, ki jih je 446 milijonov.

Najmanj z enim odmerkom je bilo do zdaj cepljenih 112 milijonov Evropejcev, z obema pa najmanj 41,9 milijona oz. 9,4 odstotka prebivalcev. Za primerjavo: v Sloveniji je bilo do zdaj vsaj z enim odmerkom cepljenih 430.938 ljudi (okoli 20 odstotkov), z obema pa 216.820 (okoli 10 odstotkov).

Pospešitev cepljenja v EU-ju pomeni, da bi bilo do konca julija cepljenih 70 odstotkov od 365 milijonov odraslih v EU-ju. Ta cilj so postavili dva meseca prej, večinoma zaradi pospešitve dobav Pfizerjevega cepiva, ki predstavlja velik del cepiv, s katerim so cepili prebivalce v 27 državah članicah.

EU pa pri cepljenju še vedno zaostaja za ZDA in Veliko Britanijo, ki sta tako kot Unija lani vlagali v cepiva, ki so obetala. V ZDA so doslej cepili 31,9 odstotka prebivalcev, na Otoku pa 22,8 odstotka. Daleč največ svojih prebivalcev pa je doslej v celoti cepil Izrael, in sicer 58,5 odstotka.

  • Hrvaška: Opazno upadanje okužb

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob 9040 testih zaznali 1396 novih primerov okužbe s koronavirusom. Epidemiologi ugotavljajo, da je trend okužb v upadu – pred tednom dni so našteli 1797 novih primerov, teden pred tem pa 2106.

Namestnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin je za hrvaški radio dejala, da je bil vrhunec epidemije pred dvema tednoma.

Trenutno je v državi 11.033 aktivnih primerov okužbe, kar je za približno 2000 manj kot prejšnji torek. Zaradi covida-19 je na bolnišničnem zdravljenju 2169 ljudi, med njimi je 259 bolnikov, ki potrebujejo pomoč ventilatorjev. Epidemiologi pričakujejo, da se bo v naslednjih dveh do treh tednih začelo zmanjševati tudi število covidnih bolnikov v bolnišnicah.

V državi so doslej našteli 336.918 okužb, umrlo je 7264 covidnih bolnikov, v zadnjih 24 urah 46, med njimi tik po porodu tudi 32-letna ženska iz Varaždina. Kot vzrok smrti so navedli zaplete pri pljučnici, ki je bila posledica covida-19.
Na Hrvaškem so do zdaj cepili 716.861 ljudi, z dvema odmerkoma pa 204.666.

  • EMA začela pregled cepiva kitajskega Sinovaca

Evropska agencija za zdravila (EMA) je začela tekoči pregled cepiva, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac. Pregled bo potekal, dokler ne bo na razpolago dovolj dokazov o učinkovitosti cepiva, da bo lahko proizvajalec zaprosil za dovoljenje za prodajo na evropskem trgu. EMA glede tega nato izda priporočilo, uradno odločitev pa sprejme Evropska komisija.

EMA je sporočila, da bo ocenila skladnost cepiva z običajnimi standardi EU-ja glede učinkovitosti, varnosti in kakovosti. Kot so dodali, odločitev odbora agencije za varnost zdravil, da začne tekoči pregled, temelji na rezultatih laboratorijskih in kliničnih študij. Te študije nakazujejo, da cepivo sproži razvoj protiteles proti virusu SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, in bi lahko pomagalo pri zaščiti pred boleznijo.

V EU-ju so doslej odobrili štiri cepiva proti covidu, in sicer podjetij Pfizer, Moderna, AstraZeneca in Johnson & Johnson. Poleg Sinovacovega so v tekočem pregledu še tri cepiva.

Danska je počasi ponovno oživela – je pa za obisk številnih notranjih prostorov potreben covidni potni list. Foto: Reuters
Danska je počasi ponovno oživela – je pa za obisk številnih notranjih prostorov potreben covidni potni list. Foto: Reuters
  • Danska: Šole da, rockovski festivali ne

Sorodna novica Za obisk restavracij bo potreben negativni test na covid

Na Danskem so napovedali odprtje šol, ponovno bodo dovolili tudi vrsto dejavnosti v notranjih prostorih, a omejitev glede javnih zbiranj in združevanj ostaja, zato so v državi že odpovedali več poletnih glasbenih festivalov, vključno z znamenitim rockovskim festivalom Roskilde, ki bo tako letos odpadel.

Državi se je uspelo ogniti tretjemu valu s strogim zaprtjem, ta velja od decembra lani, zaradi česar so okužbe v zadnjih mesecih močno upadle. "Danska se mora vrniti v normalno stanje kar se da hitro, a odgovorno," je dejal danski minister za zdravje Magnus Heunicke.

Po novem načrtu se gledališča, kinodvorane, koncertna prizrišča in fitnesi lahko odprejo v četrtek. V šolo se vračajo tudi učenci osnovnih šol, omejitev zbiranja v notranjih prostorih so dvignili z 10 na 25, na prostem pa s 50 na 75. Je pa vstop v mnoge od ponovno odprtih ustanov, vključno z restavracijami, pogojen s t. i. covidnim potnim listom, ki kaže, da je bil gost bodisi cepljen, prebolevnik ali ima negativni test na virus.

Na Danskem so z obema odmerkoma do zdaj cepili 11,5 odstotka prebivalstva.

  • Nemčija: Manj omejitev za cepljene in prebolevnike

V Nemčiji za tiste, ki so se cepili z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 ali bolezen že preboleli, po novih pravilih, ki naj bi jih sprejeli ta teden, ne bodo več veljale mnoge stroge omejitve. Vlada je namreč sprejela predlog zakona, ki naj bi ga do konca tedna potrdila oba domova parlamenta. Nova pravila naj bi začela veljati že v soboto.

Predlog zakona predvideva, da za okoli osem odstotkov prebivalcev, cepljenih z dvema odmerkoma cepiva, in tri milijone prebolevnikov ne bodo veljale nekatere najstrožje omejitve, kot so nočna prepoved gibanja in omejitve zasebnih stikov. Prav tako zanje ne bo veljalo obvezno testiranje pred obiskom trgovin in frizerjev.

Prav tako jim ne bo treba v karanteno po vrnitvi v Nemčijo, razen če se bodo vračali z območij s še posebej nalezljivimi različicami virusa. Še vedno pa bodo morali nositi zaščitne maske na določenih javnih krajih ter spoštovati pravila socialnega distanciranja.