Notranji minister Gerald Darmanin je za nasilje okrivil pripadnike skrajne levice. Foto: Reuters
Notranji minister Gerald Darmanin je za nasilje okrivil pripadnike skrajne levice. Foto: Reuters

V kraju Sainte-Soline se je po navedbah lokalnih oblasti zbralo najmanj 6000 nasprotnikov vodnega projekta, ki se umešča v načrt izgradnje namakalnega sistema na območju. Organizatorji številko ocenjujejo celo na 30.000.

Zbrani so se že v soboto zjutraj odpravili na pohod proti prizorišču gradnje bazena, ki mu nekateri nasprotujejo, češ da bo v obdobju suše otežil dostop do vode. "Medtem ko država vstaja v obrambo pokojnin, bomo mi hkrati vstali v obrambi vode," so navajali organizatorji.

Na gradbišču, kjer je za nadzor skrbelo več kot 3000 policistov in žandarjev, so hitro izbruhnili spopadi. Protestniki so v predstavnike varnostnih sil metali različne predmete, vključno s pirotehničnimi sredstvi, policija pa se je odzvala s solzivcem, vodnim topom in gumijastimi naboji.

Glede na podatke pristojnih oblasti je bilo poškodovanih več protestnikov, vključno s tremi, ki so jih morali prepeljati v bolnišnico. Zavezništvo aktivistov, ki stoji za protesti, navaja celo 200 poškodovanih, eden naj bi se boril za življenje, a oblasti informacij niso potrdile.

Poškodovanih je tudi 28 policistov, dva sta bila hospitalizirana. Poškodovana sta bila tudi dva novinarja. Po zasegu več kosov hladnega orožja, vključno z noži, in eksplozivnih naprav je policija pridržala 11 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premierka Elisabeth Borne je v tvitu obsodila "nesprejemljiv val nasilja" v Saint-Solinu, kritičen je bil tudi notranji minister Gerald Darmanin, ki je za nasilje okrivil pripadnike skrajne levice.

Kritiki: Vodni rezervoar naj bi koristil velikim kmetijam

Veliki vodni rezervoarji so sicer vladni odgovor na vse hujšo sušo na kmetijskih območjih, a kritiki projekt ocenjujejo kot okoljsko škodljivega, od njega pa naj bi imele korist predvsem velike kmetije. Protestniki so se v soboto zbrali na polju kmeta, ki prav tako nasprotuje izgradnji bazena, pojasnjuje španska tiskovna agencija EFE.

Protesti predstavljajo nov vir napetosti v državi, ki se zadnji teden po sprejetju pokojninske reforme skorajda dnevno sooča s shodi proti spremembam. Pred vlado je še en težaven dan v torek, ko sindikati napovedujejo nov krog obsežnih stavk in protestov. Zaradi teh so oblasti odpovedale obisk britanskega kralja Karla III., ki bi v Francijo moral prispeti danes.