Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francoske zdravstvene oblasti so ob tem dodale, da so to bretonsko različico uvrstili v skupino "za spremljanje" tisočih različic, ki se pojavljajo na svetu in od katerih le majhen del povzroča resne zdravstvene težave.

Novo različico so ugotovili po izbruhu okužb v bolnišnici v mestu Lannion. Tam so v skupini 79 okuženih 13. marca ugotovili novo različico pri osmih covidnih bolnikih s simptomi, ki so bili negativni na testu PCR.

Francoske zdravstvene oblasti so poudarile, da so mutacije, ki vodijo v nastanek novih različic, običajne pri virusih in da so vzpostavljeni sistemi za nadzor teh sprememb.

Cepljenje v Nišu. Foto: Reuters
Cepljenje v Nišu. Foto: Reuters
  • Srbija se za konec tedna zapira

Zaradi naraščanja širjenja okužb s koronavirusom pa bodo v Srbiji od danes zvečer do ponedeljka odprte samo še trgovine z živili, lekarne in bencinske črpalke.

Kot je po seji kriznega štaba sporočila premierka Ana Brnabić, gre za kompromis, saj je del kriznega štaba menil, da bi ukrepe morali uvesti za 14 dni. Pojasnila je, da nočne policijske ure ne bodo uvedli, niti popolne prepovedi gibanja. Izpostavila je, da morajo dodatno upočasniti življenje, da dosežejo stagnacijo novih okužb, predvsem s ciljem podpore zdravstvenim delavcem.

Že pretekli konec tedna so bile odprte samo trgovine z živili, lekarne in bencinske črpalke. Od preteklega tedna so na šolanje na daljavo znova prešli dijaki, ta teden pa še učenci višjih razredov osnovnih šol. Vendar je število dnevnih okužb še vedno višje od 4500, vse več covidnih bolnikov je v bolnišnicah. V Beogradu so polne vse covidne bolnišnice.

V ponedeljek bodo po napovedih premierke ocenili razmere in videli, kako naprej. Prebivalce je pozvala k maksimalnemu spoštovanju ukrepov. Vlada bo skušala okrepiti testiranje na okužbo, je dodala in znova pozvala prebivalce k cepljenju. V Srbiji so doslej z enim odmerkom cepili več kot dva milijona odmerkov cepiv, z dvema odmerkoma pa je bilo cepljenih več kot 791.000 ljudi.

  • Črna gora razmišlja o zaostrovanju ukrepov

Tudi v Črni gori se spopadajo z naraščanjem okužb in smrti, povezanih s covidom-19. Tako je v marcu že umrlo 126 covidnih bolnikov, kar je več kot v celotnem januarju, ko jih je umrlo 123. V nedeljo so poročali o največjem številu hospitaliziranih covidnih bolnikov v črnogorskem kliničnem centru, 141, od katerih jih je bilo življenjsko ogroženih 82.

Črnogorska epidemiologinja Marija Božović je dejala, da bo inštitut za javno zdravje predlagal popolno zaprtje države, saj so razmere skrb vzbujajoče in alarmantne. Enajst mest in občin v državi so pretekli teden že zaprli, v sredo pa naj bi sprejeli nove ukrepe. Po besedah epidemiologinje bi zaprtje države prineslo rezultate. Izpostavila je tudi pomen spoštovanja tako osnovnih epidemioloških ukrepov kot cepljenja.