Shod proti antisemitizmu pred pariško mestno hišo po posilstvu 12-letne deklice. Foto: Reuters
Shod proti antisemitizmu pred pariško mestno hišo po posilstvu 12-letne deklice. Foto: Reuters

Francoske oblasti so zaradi suma posilstva v severozahodnem pariškem predmestju Courbevoie v ponedeljek prijele tri najstnike, stare od 12 do 13 let, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal policijski vir.

Tožilstvo v Nanterreu je v zvezi z napadom v torek sporočilo, da so odprli preiskavo proti trojici osumljencev v povezavi s spolnim nasiljem, grožnjami s smrtjo in protijudovskimi žalitvami.

Dva najstnika so obtožili skupinskega posilstva 12-letne deklice. Tretji je bil prav tako obtožen protijudovskih žalitev in nasilja ter groženj s smrtjo, ne pa tudi posilstva. Po obtožbi so mu dovolili, da se je vrnil domov.

Deklica je policiji povedala, da so jo v soboto zvečer ogovorili trije fantje, medtem ko je bila s prijateljem v parku blizu svojega doma, in jo odvlekli v zapuščeno barako, jo tam zlorabljali, žalili in posilili, pri čemer naj bi ji grozili s smrtjo in obkladali s protijudovskimi žaljivkami.

Njenemu prijatelju je uspelo identificirati dva napadalca. Po poročanju francoskih medijev naj bi bil eden od domnevnih storilcev njen nekdanji fant.

Napad je pretresel francosko judovsko skupnost in povečal napetosti pred predčasnimi volitvami v Franciji konec meseca, ki bi lahko prvič pripeljale na oblast skrajno desni Nacionalni zbor, poroča AFP.

Glavni francoski rabin Haim Korsia je na družbenem omrežju X izrazil zgroženost ob napadu in pozval h kaznovanju storilcev "tega podlega dejanja", ob tem pa zapisal, da "nihče ne sme biti oproščen zaradi tega vala antisemitizma brez primere".

Napad je obsodil tudi predsednik Macron. Na današnji seji vlade je govoril o "nadlogi antisemitizma", ki grozi francoskim šolam, je povedal vir blizu predsednika. Macron je dejal ministrici za izobraževanje Nicole Belloubet, naj "v vseh šolah organizira razpravo o boju proti antisemitizmu in rasizmu, da bi v šole preprečila vdor sovražnega govora z resnimi posledicami ", so sporočili iz Macronovega urada.

Francija, ki je dom največje muslimanske skupnosti v Evropi, je doživela porast protijudovskih dejanj od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, ki mu je sledila izraelska povračilna ofenziva na Gazo.