Največji protestni shod je potekal v Parizu. Foto: Reuters
Največji protestni shod je potekal v Parizu. Foto: Reuters

Protestne shode v več deset mestih po Franciji, vključno s Parizom, je organiziralo okoli 200 skupin za ženske pravice in sindikatov, ki opozarjajo, da pravice žensk postanejo naglo ogrožene, kadar oblast v državi prevzamejo skrajno desne stranke. V Parizu se je po navedbah organizatorjev na mirnem shodu zbralo več kot 10.000 žensk.

Marca je Francija v ustavo vpisala pravico do splava, a nekateri poslanci iz vrst Nacionalnega zbora so zakonodaji nasprotovali, kar je vzbudilo strah med delom javnosti, kakšen je odnos stranke do ženskih pravic.

"Med razpravami o vpisu pravice do splava v ustavo smo lahko opazili, kako je tema skrajno desnim poslancem povzročala obilico nelagodja, ob tem pa so pozivali k zapolnitvi zibk s francoskimi dojenčki," je na protestih v Parizu povedala Shirley Wirden, ki je v Francoski komunistični stranki zadolžena za ženske pravice.

Sodeč po današnji raziskavi javnega mnenja se Nacionalnemu zboru in njegovim zaveznicam obeta zmaga v prvem krogu parlamentarnih volitev v Franciji, ki bodo potekale 30. junija.

Raziskava Ipsosa, opravljena za časopis Le Parisien in Radio France, Nacionalnemu zboru napoveduje 35,5 odstotka glasov, z 29,5 odstotka sledi levo usmerjeno zavezništvo Nova ljudska fronta (NPF). Sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona je z 19,5 odstotka na tretjem mestu.

Macron je predčasne parlamentarne volitve razpisal, potem ko je Nacionalni zbor z 32 odstotki glasov slavil na evropskih volitvah 9. junija in tako prepričljivo premagal Macronovo sredinsko zavezništvo, ki je zbralo 15 odstotkov glasov. Nacionalni zbor je prejel 30 odstotkov glasov žensk, kar je za 10 odstotnih točk več kot na evropskih volitvah leta 2019.