Adamowiczu se je poklonilo na tisoče ljudi. Foto: Reuters

Pogrebna slovesnost je potekala v cerkvi sv. Marije, prenašali pa so jo na velikih zaslonih. Žara s pepelom je bila pred pogrebom na ogled v prostorih sindikata Solidarnost.

Pogreba sta se med drugim udeležila tudi predsednik Andrzej Duda in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je bil dolgoletni Adamowiczev prijatelj.

Z minuto molka se je umorjenemu v ponedeljek poklonil tudi Evropski parlament. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je Poljski v imenu komisije izrazil sožalje.

27-letnik ga je zabodel na javni prireditvi

Adamowicza je v nedeljo zvečer med dobrodelno prireditvijo na odru večkrat zabodel moški. Kljub trudu zdravnikov in peturni operaciji je naslednji dan umrl.

Ljudje so se zbrali na ulicah v spomin na umorjenega župana. Foto: Reuters

Napad je izvedel 27-letnik iz Gdanska s policijsko kartoteko, ki je bil zaradi oboroženih ropov več bank v mestu več kot pet let v zaporu. Med prestajanjem kazni naj bi se njegovo psihično stanje resno poslabšalo. Adamowicza naj bi napadel iz maščevanja zaradi obsodbe na zaporno kazen, za katero krivi liberalno Državljansko platformo (PO), katere član je bil 53-letni župan do leta 2015.

Umor politika, ki je bil znan po liberalnih stališčih in nasprotovanju vladajoči desni stranki Zakon in pravičnost (PiS), je pretresel državo. V ponedeljek zvečer se mu je na ulicah poljskih mest poklonilo več tisoč ljudi.

Adamowicz je bil župan Gdanska dve desetletji. Član Državljanske platforme je bil do leta 2015, lani pa je bil ob podpori te stranke znova izvoljen s 64 odstotki glasov. Mesto z okoli pol milijona prebivalci je bilo sicer zibelka protikomunističnega gibanja Solidarnost v 80. letih prejšnjega stoletja.