Prizor izpred nekaj dni z avstrijskega Štajerskega. Foto: EPA
Prizor izpred nekaj dni z avstrijskega Štajerskega. Foto: EPA

Številne prebivalce so že umaknili na varno, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš. Plaz se je utrgal na Šimanovi gori nad občino Globasnica, prebivalci se bojijo, da se bo gmota zemlje zdaj pomikala proti njim, saj je za to noč napovedano deževje.

"Morate si predstavljati, tu je zdaj na poti do enega milijona kubičnih metrov zemlje, ki se premika proti Globasnici in v tem plazu imamo približno pet tisoč kubičnih metrov samo lesa, ki se zraven premika, in seveda skale ter vse, kar voda še prinese," je dejal župan občine Globasnica Bernard Sadovnik.

Doslej so morali evakuirati 35 hiš, ostali prebivalci pa morajo biti v pripravljenosti, da zapustijo domove. Poleg Globasnice je ogrožena tudi bližnja Mala vas. Območje pod Šimanovo goro je zaprto, nadzoruje ga vojska, poskušajo se prebiti do dveh višje ležečih kmetij, številne ceste so zaprte. Prebivalci s strahom čakajo na noč.

"Včeraj smo morali iz hiš, preselili smo se v bližnjo Malo vas. K sreči sva lahko z ženo šla k bratu. Ne morete si predstavljati, kakšna gmota je to, sedem hektarjev," je dejal eden od prebivalcev.

Posledice poplav odpravljajo tudi v drugih krajih, denimo v Libučah, Celovcu in okolici, Pliberku in Labotski dolini ter na avstrijskem Štajerskem. Kolikšna je škoda, še ni znano.