Celovec. Foto: EPA
Celovec. Foto: EPA

Na območjih, ki so jih prizadele poplave, so deželni geologi stalno na preži in spremljajo razmere, podobno je z gasilci. Pričakujejo, da bo na avstrijskem Koroškem nevarnost plazov vztrajala še najmanj do torka.

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je danes posvaril pred nevarnostjo novih padavin, saj bi lahko že majhna količina padavin imela katastrofalne posledice. Najbolj ogroženi so predeli na območju Železne Kaple, Globasnice in Suhe. "Tu grozijo ogromni plazovi," je dodal.

Od začetka neurja v noči na petek so morali gasilci opraviti več kot 3500 intervencij, na terenu pa je bilo več kot 4200 gasilcev. Na avstrijskem Koroškem so letos zaznali že toliko intervencij kot lani v celem letu, in sicer 18.000.

Kaiser je avstrijsko vlado pozval, naj zaradi vse večjih groženj neurij poveča sredstva za sanacije po katastrofah. Ob tem je napovedal, da bodo zaprosili tudi za sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja.

Na avstrijskem Koroškem še vedno velja večina opozoril, v nedeljo zvečer so jih odpravili za občini Šentpavel in Sankt Georgen v Labotski dolini. Med drugim pa so opozorila v veljavi za območje Libuč, Velikovca in Vetrinja. Zemeljski plaz je sicer že uničil hišo v Žrelcu južno od Celovca.

Na terenu v deželi so še vedno vojaki, ki nudijo pomoč tudi ob podpori helikopterjev. Med drugim dostavljajo agregate in skušajo omogočiti dostop do krajev, med drugim s sestavljanjem montažnih mostov.

Ponekod v deželi so namerili rekordne nivoje voda in količine padavin. Gladina Vrbskega jezera je bila okoli 50 centimetrov nad običajno, kar se ni zgodilo že 20 let. V Železni Kapli pa so v avgustu namerili 269 litrov na kvadratni meter, kar je že rekord za avgust. Do zdaj so največ z 259 litri na kvadratni meter namerili avgusta 2014.

Nivo voda se umirja tudi na avstrijskem Štajerskem, kjer pa ostaja nevarnost proženja plazov. Do danes dopoldne so zaznali okoli 400 plazov, skoraj vsako minuto pa se sproži nov, je so opozoril vodja deželne civilne zaščite Harald Eitner.

Opozorila civilne zaščite še vedno veljajo za območja Lipnice in jugovzhod avstrijske Štajerske.

Od petka so v deželi aktivirali okoli 11.000 gasilcev, našteli pa so okoli 2500 intervencij.

Neurje je v preteklih dnevih močno prizadelo tudi avstrijsko Koroško in Štajersko
Poplave tudi v slovenski soseščini