Zaradi stavke je ohromljen javni potniški promet v Atenah in Solunu, v pristaniščih so obtičali številni trajekti. Stavkajo tudi državni mediji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ne bo sprejeta," vztrajajo v sindikatu javnega sektorja ADEDY. Pred parlamentom v Atenah, ki bo o predlogu zakona odločal predvidoma prihodnji teden, se je zbralo najmanj 10.000 ljudi.

Ko je grški premier Kiriakos Micotakis maja predstavil reformo, je dejal, da bodo njeni ukrepi modernizirali zastarele zakone, sprejete pred več desetletji, ko so vsi delavci začeli in končali službo ob istem času. Micotakis je napovedal, da bo reforma delavcem omogočila, da bodo imeli več besede pri oblikovanju svojega urnika, olajšala naj bi boj proti izkoriščanju delavcev in uredila vprašanje neplačanih ur ter zamejila delo na črno.

Za sindikate je najbolj sporen del zakona, ki predvideva prožnejši delovni čas, v okviru katerega naj bi delovnik lahko trajal do 10 ur en dan, drugi dan pa bi delavec delal manj ur. Kritiki vladi očitajo, da želi delovnik podaljšati s sedanjih 40 na 50 ur na teden. Predlog omogoča tudi kasnejše izplačilo nadur. Kritiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP menijo, da bo reforma predvsem formalizirala nadurno delo brez plačila. "Roke proč od 8-urnega delovnika," je bilo jasno sporočilo na enem od transparentov. Sindikati vladi očitajo, da želi spodkopati kolektivne pogodbe in otežiti izvedbo stavk.

Pred parlamentom se je zbralo okoli 10.000 ljudi, poroča Reuters. Foto: Reuters
Pred parlamentom se je zbralo okoli 10.000 ljudi, poroča Reuters. Foto: Reuters

Zakon bi omogočil dvig dovoljenih nadur na 150

Po navedbah grške vlade reforma poleg prožnejšega delovnega časa prinaša tudi pravila za delo od doma ter varovala proti spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu. V skladu z zakonom bi imeli zaposleni pravico, da zunaj službenega časa ne bi bili dosegljivi, delodajalci pa bi imeli s pomočjo digitalne delovne kartice pravico, da bi v živo spremljali aktivnosti delavcev. Še ena sporna določba je, da bi se število dovoljenih nadur na leto zvišalo na 150.

Levičarska stranka Siriza je osnutek označila za "pošasten" in pozvala vlado, naj ga umakne. "Ne bodo nas vrnili v 19. stoletje," so še dejali v stranki.

Današnjo stavko so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sklicali sindikati tako javnega kot zasebnega sektorja. V Grčiji sicer običajno stavkajo le zaposleni v javnem sektorju, saj so njihova delovna mesta zaščitena. Banke, trgovine in druga podjetja se običajno stavki ne pridružijo.