Na v potresu prizadetem območju je precej kamnitih stavb, starih več kot 70 let. Foto: AP
Na v potresu prizadetem območju je precej kamnitih stavb, starih več kot 70 let. Foto: AP

Grčijo je v sredo zatresel potres z močjo 6,3, v četrtek pa z močjo 5,9. V krajih Larisa, Elasona, Tirnavos in Farkadona je bilo ranjenih 11 ljudi.

Pristojne službe so si že ogledale okoli 1800 zgradb in ugotovile, da jih bo treba 898 porušiti, med njimi je tudi več bolnišnic, šol in cerkva.

Oblasti si zaradi deževnega in hladnega vremena prizadevajo za čimprejšnjo vzpostavitev zadostnega števila šotorov in prikolic za tiste, ki so ostali brez domov.

Guverner pokrajine Tesalija Kostas Agoratos je zagotovil, da bodo začasne stanovanjske enote oskrbeli s priključki za vodo in elektriko. Vsaki v potresu prizadeti občini bodo oblasti za financiranje nujnih izdatkov v ponedeljek namenile po 300.000 evrov.

Popotresni sunki bodo trajali še več mesecev

Seizmologi napovedujejo, da se bodo popotresni sunki pojavljali še več mesecev, in opozarjajo, naj se ljudje ne vračajo v poškodovane domove. "Popotresne aktivnosti bodo trajale vsaj še štiri ali pet mesecev, zato je za prizadete družine najboljša rešitev začasna selitev v bivalne zabojnike," je za časnik Kathimerini dejal direktor Grškega geodinamičnega inštituta Akis Tselentis.

Močnejši popotresni sunek z močjo 4,2 je v soboto stresel območje mesta Elason v Tesaliji.

Grčija leži na številnih tektonskih prelomnicah. Občasno jo prizadenejo potresi, a se ti večinoma pojavljajo na morju in ne terjajo žrtev. Dva najstnika pa sta umrla v zrušenju stavbe na grškem otoku Samos po potresu z magnitudo 7,0 oktobra lani v Egejskem morju.