Policija na protestih v Atenah. Foto: EPA
Policija na protestih v Atenah. Foto: EPA

34-letnega policista, ki je fanta ustrelil, so aretirali, suspendirali in proti njemu vložili obtožnico poskusa uboja, pred sodiščem v drugem največjem grškem mestu pa se je zbralo na stotine Romov, ki so zahtevali pravico.

Policist je priznal, da je med pregonom streljal, a trdil, da je pred streljanjem fant skušal "zbiti policijske motorje" in je "vztrajno delal nevarne manevre".

A družinski odvetnik fanta je dogodek opisal kot "hladnokrvni napad", dodal je, da "nič ne upravičuje takega dejanja policistov".

Medtem so se protestniki proti policijskemu nasilju danes množično zbrali tudi na ulicah Aten v spomin na 15-letnega Aleksisa Grigoropulosa, ki ga je leta 2008 ubila policija. Oblasti so vpoklicale več kot 4000 pripadnikov varnostnih sil in do zob oboroženih specialcev, da bi preprečili kakršne koli izgrede.

Aleksisa Grigoropulosa je policija ubila leta 2008. Foto: Reuters
Aleksisa Grigoropulosa je policija ubila leta 2008. Foto: Reuters

"Ustavite te morilske prakse," so skandirali protestniki, ki so tako spominski shod razširili na proteste zaradi ponedeljkovega dogodka v Solunu.

Siriza: "Zgodovina se ponavlja"

16-letni Kostas Frangulis je pripadnik romske skupnosti v Solunu, incident pa se je zgodil v ponedeljek, ko ga je preganjala policijska enota, potem ko naj bi se odpeljal z bencinske črpalke, ne da bi plačal gorivo.

Protestniki v Solunu in Atenah so s transparenti opozarjali, da je policija najstnika načrtno vzela za tarčo, ker je pripadnik diskriminirane manjšine.

Približno 1500 ljudi se je zbralo na protestu v središču Soluna, ko so ga organizirale levičarske in anarhistične skupine. Nekateri so razbijali izložbe trgovin in z molotovkami obmetavali policiste, ki so se odzvali s solzivcem in šokgranatami.

Primer je znova osvetlil taktike grške policije, ki jo redno kritizirajo zaradi svoje brutalnosti. Kontroverzne okoliščine Grigoropulosove smrti so takrat sprožile najhujše izgrede v državi v več desetletjih.

"Zgodovina se ponavlja, a ne kot farsa, ampak kot tragedija, kot posledica policijske imunosti in brezsramne samovolje," je v izjavi sporočila glavna opozicijska stranka Siriza.