Oblasti si ob obletnici ne želijo ponovitve lanskih prizorov iz Aten in drugih grških mest. Foto: EPA
Oblasti si ob obletnici ne želijo ponovitve lanskih prizorov iz Aten in drugih grških mest. Foto: EPA

Anarhisti in študenti po državi načrtujejo proteste, da bi zaznamovali spomin na najstnika, ki ga je 6. decembra lani ubil policist. Uboj je sprožil najhujše nemire v zadnjih desetletjih, ki so jih še podžigale gospodarske težave v državi.

Nekaj tednov se je na tisoče ljudi spopadalo s policisti, pri tem pa so bile uničene trgovine, napadene javne stavbe, zažganih je bilo več sto avtomobilov. Škode je bilo za na stotine milijonov evrov.

"Želimo poslati jasno sporočilo, da ne bomo tolerirali ponovitve nasilja in terorja v Atenah. Mesta ne bomo predali vandalom," je napovedal minister za zaščito državljanov Mihalis Chrysohoidis.

Grški mediji poročajo, da so po državi študenti pred obletnico zasedli okoli 30 univerzitetnih stavb, kamor v skladu z zakonom policija nima vstopa. V četrtek je okoli 50 anarhistov metalo kamenje v policijo in poškodovalo nekaj avtomobilov.

Ne želijo ponovitve nasilja
"Ne bomo pozabili, ne bomo odpustili," piše na plakatih v grški prestolnici. Kljub temu analitiki pričakujejo, da letošnje demonstracije ne bodo tako nasilne kot pred letom dni, čeprav se gospodarska kriza še ni končala, a je bila nova grška vlada izvoljena šele pred kratkim.

Po glavnih atenskih ulicah in v boemskem predelu Exarchia, kjer je bil 6. decembra 2008 ustreljen Alexandros Grigoropoulos, bo patruljiralo 6.000 policistov. Za smrt 15-letnika sta bila obtožena dva policista, ki naj bi pred sodnika stopila po novem letu.

Grška policija pričakuje, da se bo konec tedna v Atenah zbralo okoli 150 anarhistov iz Italije, Francije in drugih evropskih držav.

Lastniki lokalov, ki jih je nasilje decembra 2008 močno prizadelo, so pripravljeni na ponovne taževa, a verjamejo, da ne bo tako divje kot lani.

Premier poziva k mirnim protestom
Premier George Papandreou, izvoljen 4. oktobra z obljubo o izboljšanju gospodarstva in pomoči revnim, je pozval k mirnemu protestiranju. "V ključnem trenutku za našo državo, nas vse, državljane, politične voditelje, stranke in predstavnike študentov, moramo zaščititi Atene," je dejal.