Stavko je sklical sindikat GSEE, ki zastopa 2,5 milijona delavcev. Foto: EPA
Stavko je sklical sindikat GSEE, ki zastopa 2,5 milijona delavcev. Foto: EPA

"Cene so v nebesih. Plače so v podzemlju," se glasi poziv GSEE-ja, največjega sindikata v zasebnem sektorju, k stavki, ki med drugim opozarja, da cene v državi že dve leti opazno naraščajo, kupna moč pa se je zaradi inflacije, ki je sicer marca znašala 3,2 odstotka, bistveno zmanjšala.

Zaradi stavke so v pristaniščih ostali številni trajekti. Obstal je promet na podzemnih železnicah, delo pa so za več ur prekinili tudi vozniki avtobusov in taksisti. Ceste v Atenah so polne, saj so se bili ljudje prisiljeni sami voziti v službe.

Že v torek so v znak protesta proti inflaciji stavkali novinarji grških medijev. V torek tako ni bilo novic na radijskih in televizijskih postajah, danes pa niso izšli časopisi.

Kot so izračunali grški mediji, so inflacija in nizke plače povzročile znatno zmanjšanje kupne moči. Za paket živil, ki je pred dvema letoma stal 37 evrov, morajo denimo ljudje danes plačati 50 evrov, so poročali.

Grčija je ta mesec zvišala minimalno bruto plačo za 6,4 odstotka, na 830 evrov. Gre za četrto povišanje v petih letih. Delavci pa opozarjajo, da to ni dovolj, da bi dohajali vse dražjo hrano in vse višje življenjske stroške.

Konservativna vlada premierja Kiriakosa Micotakisa je obljubila, da bo minimalno plačo zvišala na 950 evrov do leta 2027, povprečno plačo pa v tem obdobju povečala za več kot 25 odstotkov, na 1500 evrov.

Splošna stavka v Grčiji ohromila promet