Preverjanje covidnega potrdila pred trgovino z oblačili v Atenah. Foto: EPA
Preverjanje covidnega potrdila pred trgovino z oblačili v Atenah. Foto: EPA

Grški odvetnik Nikos Antoniadis je v ospredju spletnih kampanj proti cepljenju, poroča grški portal Ekathimerini. Odvetnik naj bi na družbenih omrežjih med drugim trdil, da koronavirus ne obstaja in da se intubacija bolnikov izvaja brez utemeljenega razloga.

Antoniadisa so po aretaciji izpustili, tožilec v Atenah bo odločil o nadaljevanju postopka. Odvetnik je osumljen širjenja neresnic in spodbujanja nepokorščine. Oboje sta prekrška, in ne kaznivi dejanji, še navaja Ekathimerini.

Odvetnik je bil sicer prva oseba, aretirana na podlagi novega grškega zakona, ki prepoveduje širjenje neresničnih novic o javnem zdravju. Grški parlament je zakonodajo spremenil 12. novembra. Nova zakonodaja za širjenje neresnic predvideva največ tri mesece zapora.

Pravosodni minister Konstantinos Ciaras je dejal, da se mora Grčija "prilagoditi resničnosti" današnjega sveta in si prizadevati kaznovati ljudi, ki širijo lažne trditve o cepivih proti covidu-19, je poročal Euronews.

Novinarji kritični do nove zakonodaje

Na drugi strani je bil do zakona kritičen sindikat atenskih časopisnih novinarjev (ESIEA). Nova zakonodaja o širjenju neresničnih novic je po mnenju novinarjev premalo jasna, zato zahtevajo njen umik.

Sporen je predvsem člen, ki kriminalizira širjenje neresnic, ki bodo "verjetno sprožile skrb ali strah med državljani ali spodkopale javno zaupanje".

EISEA poudarja, da ni "nikjer opredeljeno, kaj je novica, ki bi lahko povzročila tesnobo ali strah med državljani". Novinarji se strinjajo, da je treba zaustaviti širjenje neresnic o covidu-19, vendar trenutna zakonodaja posega na področje medijske svobode, saj lahko sproži pregon novinarjev zaradi njihovega poročanja.