Turisti v grškem pristanišču čakajo na vkrcanje na trajekt. Moški ima v rokah dokazilo o negativnem izvidu testa na novi koronavirus. Foto: EPA
Turisti v grškem pristanišču čakajo na vkrcanje na trajekt. Moški ima v rokah dokazilo o negativnem izvidu testa na novi koronavirus. Foto: EPA

V Grčiji se je v zadnjem tednu dni število dnevnih okužb z novim koronavirusom več kot podvojilo. V zadnjem dnevu so v državi s približno enajstimi milijoni prebivalcev po podatkih grškega ministrstva za zdravje potrdili 1797 novih okužb. Pretekli teden so jih na dan potrdili od 600 do 700, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Več kot polovico novih okužb so potrdili pri mlajših od 30 let, zaradi česar so se že pojavile domneve, da je porast novih okužb povezan z živahnim nočnim življenjem. Grčija je pretekli teden odpravila policijsko uro, ki je veljala od 1.30 do 5. ure. Poleg tega naj bi bila za porast novih okužb kriva prisotnost koronavirusne različice delta.

Po poročanju grških medijev naj bi vlada že razmišljala o ponovni uvedbi ukrepov za zajezitev okužb, kot sta nočna omejitev gibanja in prepoved potovanj. Omejevalni ukrepi naj bi sicer veljali za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19. Prav tako nameravajo v Grčiji okrepiti kampanjo za cepljenje, med drugim z mobilnimi centri za cepljenje v počitniških krajih.

V Španiji prav tako porast okužb med mladimi

Tudi v Španiji so zaskrbljeni nad porastom okužb. "Dnevne številke sploh niso dobre," je v ponedeljek zvečer dejal glavni epidemiolog španskega ministrstva za zdravje Fernando Simon in pojasnil, da "so bili ti podatki med različnimi starostnimi skupinami zelo različni" ter da je "stopnja incidence med mladimi blizu 600".

V ponedeljek je sicer incidenca v Španiji bila pri 204 okužbah na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih. Še v petek, ko so bili podatki nazadnje objavljeni, je bila stopnja incidence 152,8, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število okužb se ne odraža v številu hospitalizacij ali mrtvih

Špansko ministrstvo za zdravje je v ponedeljek sporočilo, da so v zadnjih 72 urah potrdili 32.607 novih okužb. Epidemiolog Simon je razmere ocenil kot "zapletene", a dodal, da se število na novo okuženih ne odraža v številu hospitalizacij ali mrtvih.

V Španiji medtem pospešujejo kampanjo cepljenja prebivalstva. Trenutno je precepljenih 40,3 odstotka od približno 47 milijonov prebivalcev Španije, medtem ko je en odmerek cepiva prejelo 55,9 odstotka prebivalcev. Od začetka pandemije se je z novim koronavirusom okužilo 3,8 milijona ljudi, umrlo je 81.000 bolnikov s covidom.

Andaluzija in Katalonija razmišljata o ukrepih

Zaradi slabšanja razmer v več pokrajinah, med njimi v Andaluziji, oblasti razmišljajo o zaostrovanju ukrepov še ta teden.

V Kataloniji so napovedali, da bodo določene omejitve znova uvedli v petek. "Ustaviti moramo nočno življenje v zaprtih prostorih in vzpostaviti omejitve za dejavnosti na prostem, ki privabijo veliko ljudi," je povedala tiskovna predstavnica katalonske regionalne vlade Patricia Plaja.

Veliki dogodki z več kot 500 udeleženci bodo še naprej dovoljeni, če bodo izvajali hitre teste na novi koronavirus. Udeleženci bodo lahko predložili tudi negativni izvid testa PCR ali potrdilo o cepljenju proti covidu-19, na spletu poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

Katalonska mladina na plaži v Barceloni. Foto: EPA
Katalonska mladina na plaži v Barceloni. Foto: EPA

V Rusiji dnevno število umrlih s covidom narašča

V Rusiji je v zadnjem dnevu umrlo 737 covidnih bolnikov, kar je novo najvišje število umrlih v obdobju 24 ur do zdaj. Rusija je v zadnjih osmih dneh šestkrat presegla predhodno najvišje število smrti v enem dnevu, tokrat pa je prvič do zdaj v obdobju 24 ur zaradi covida-19 umrlo več kot 700 ljudi. Skupno je do zdaj v državi umrlo več kot 139.300 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Središče širjenja virusa v državi je Moskva, kjer koronavirusna različica delta predstavlja že okrog 90 odstotkov novih primerov, je povedal župan mesta Sergej Sobjanin. Vsem uradom je odredil, naj pošljejo domov tretjino necepljenih uslužbencev, restavracije pa lahko sprejemajo le cepljene proti covidu-19 ali tiste, ki so ga v zadnjih šestih mesecih preboleli.

Do danes se je v Moskvi z obema odmerkoma cepilo le 1,8 milijona od 12 milijonov prebivalcev, izhaja iz podatkov na spletni strani Gogov, ki sledi epidemiološkim podatkom v različnih delih Rusije. V celotni državi s približno 146 milijoni prebivalcev je v celoti cepljenih 18,2 milijona ljudi, še povzema AFP.

Izrael in Južna Koreja bosta zamenjala cepivo

Izraelska vlada je napovedala izmenjavo okoli 700.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 podjetij BioNTech in Pfizer z Južno Korejo. Kot je pojasnil premier Naftali Benet, bo večji količini cepiv konec julija potekel rok, zato bodo omenjene odmerke nemudoma poslali v Južno Korejo, ta pa jim bo to vrnila septembra in oktobra.

To pomeni, da bo Seul na začetku jeseni 700.000 odmerkov cepiva poslal Izraelu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Izrael je podobno izmenjavo v sredini junija načrtoval s palestinskimi oblastmi, a ta ni uspela. Takrat je šlo za milijon odmerkov cepiva, a po dostavi prvih 100.000 so Palestinci od izmenjave odstopili, saj cepiva zaradi pretečenega roka niso ustrezala zahtevanim standardom.

V Izraelu sicer kljub visoki stopnji precepljenosti – v celoti je cepljenih 56 odstotkov prebivalstva – število okužb z novim koronavirusom zadnja dva tedna znova občutno narašča.

V nedeljo so po podatkih ministrstva za zdravje okužbo potrdili pri 344 ljudeh. Predtem so jih več kot 300 nazadnje potrdili na začetku aprila. Prevladuje koronavirusna različica delta, med okuženimi pa so številni mladi, poroča DPA.