Karaivoz je bil ustreljen pred svojim domom na jugu Aten. Foto: EPA
Karaivoz je bil ustreljen pred svojim domom na jugu Aten. Foto: EPA

Na prizorišču je policija našla 12 tulcev.

Motiv za zločin še ni znan, je pa policija sporočila, da je bil umor očitno skrbno načrtovan. "To je bila profesionalna likvidacija," je dejal predstavnik preiskovalcev.

"Ustanovitelja in lastnika bloko.gr ni več med nami," piše na Karaivazovem blogu. "Nekdo se je odločil, da ga bo utišal, da mu bo s kroglami preprečil pisanje zgodb."

Karaivaz je bil v grški javnosti dobro poznan, pokrival pa je črno kroniko in kriminal.

Predstavnica vlade Aristotelia Peloni je dejala, da je umor vse pretresel.

"Oblasti zločin že preiskujejo, da bi storilce čim hitreje aretirali in jih pripeljali pred roko pravice," je povedala.

Von der Leynova: Prezira vredno dejanje

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je umor novinarja označila za preziranja vredno in strahopetno dejanje.

"Evropa se zavzema za svobodo. In svoboda tiska je morda najsvetejša od vseh. Novinarji morajo imeti možnost delati varno. V mislih sem z družino Giorgosa Karaivaza. Upam, da bodo zločinci kmalu privedeni pred roko pravice," je zapisala na Twitterju.

Odzvala se je tudi podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. "Globoko sem šokirana ob poročilih, da je bil v Atenah ubit novinar Girogos Karaivaz. V mislih sem z njegovo družino in kolegi. Pravici je treba zadostiti in zagotoviti varnost novinarjem," je zapisala na Twitterju.

Pretresenost ob umor novinarja je izrazil tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Preiskava mora nujno razjasniti, ali je bil umor povezan z njegovim delom," je pozval.

Umori novinarjev v Grčiji redki

V Grčiji so vandalizem in napadi na prostore medijev pogosti, umori novinarjev pa so redki.

Julija lani je poskus umora preživel lastnik tabloida Stefanos Hios, ki ga je pred njegovim domom v vrat in prsi ustrelil moški s kapuco. Preiskava še poteka.

Leta 2010 je bil pred svojim domom ubit preiskovalni novinar in bloger Sokratis Giolias. Mediji so takrat poročali, da je preiskoval zgodbo o korupciji. Odgovornost za umor je prevzela skrajna levičarska skupina, vendar primer ni bil nikoli razrešen.