Foto: Zajem zaslona, Televizija Slovenija
Foto: Zajem zaslona, Televizija Slovenija

Najbolj na udaru so območja v okolici Medulina, Ližnjana, Vodnjana, Rovinja, Umaga in Poreča, kjer so samo v zadnjih dveh letih evidentirali več kot 3.000 novih ilegalnih gradenj.

"Lahko bi rekel, da je to eden največjih problemov, s katerim se spopadamo, saj gre, lahko bi rekli, za napad na prostor. Ta pojav ni od včeraj, to traja že več let, toda vidno je, da se problematika v zadnjih petih, šestih letih zaostruje," poudarja župan istrske županije Boris Miletić.

Gradi se tako rekoč vsepovsod, na njivah, v gozdu, najprej se začne s prikolico, nadaljuje z brunarico, nato sledi zidani objekt. Praksa kaže da večino črnih gradenj zraste na kmetijskih površinah, najbolj predrzni pa gradijo tudi v gozdu in celo na zaščitenih območjih.

"To je potrebno odstraniti, ne more biti gradnja tam kjer ne sme biti, ne more biti montažni objekt kjer ne sme biti. V kolikor kupite 500 kvadratnih metrov kmetijske zemlje, a se s kmetovanjem ne boste ukvarjali, ne počnite tega. Če želite graditi, kupite gradbeno zemljišče. Ne kmetijsko ali gozd" je dodal Miletić.

Po nekaterih ocenah je v hrvaški Istri ta hip od 50 - 100.000 črnih gradenj, kar polovica od teh je zrasla v zadnjih desetih letih.

"V teku so popravki in dopolnitve zakona o gradbeni inšpekciji in mi smo poslali svoj predlog, da tudi komunalni redarji pridobijo pooblastila za pregon tovrstnih dejanj," je pojasnila podžupanja občine Vinjan Diriana Delcaro Hrelja.

Črne gradnje v hrvaški Istri

Nobena skrivnost ni, da so med največjimi črnograditelji tujci. Po neuradnih podatkih vodimo Slovenci, sledijo nam Avstrijci in drugi.

"Najhujša stvar, ki se dogaja, je to, da se posega tudi na zaščitena območja. Meni je nerazumljivo, da si nekdo – ne glede na narodnost – dovoli to početi. Vem, da je bilo v javnosti veliko informacij, kateri državljani so to. Gre za to, ali se zakon spoštujete ali ne. Državljanstvo pri tem ne igra vloge," pravi Miletić.

Lani so v hrvaški Istri skozi inšpekcijski postopek porušili zgolj sedem objektov, zato bi kadrovske okrepitve v obliki redarjev najbrž povečale učinkovitost pri pregonu črnograditeljstva.

Črne gradnje v hrvaški Istri