Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avtobus na električni pogon je v Mestrah, ki so z Benetkami povezane z mostom, nekaj pred 20. uro prebil ograjo na nadvozu in padel 15 metrov globoko na električne vode na območju med železniško progo in skladiščem, kjer je potem zagorel. Po besedah poveljnika beneških gasilcev Maura Luonga so zagorele baterije avtobusa.

Vzrok nesreče ni znan. Na avtobusu je bilo 40 ljudi, večina turistov, ki so bili nastanjeni v kampu Hu v Margheri, je poročala Repubblica.

Poleg 21 mrtvih je 15 ljudi poškodovanih, od tega pet huje. Štirje, vsi stari med 20 in 30 let, se zdravijo na intenzivni negi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Nekaj ranjencev so odpeljali v Treviso in Padovo, večino pa v bolnišnico v Mestrah, je še poročala Repubblica. Ranjenim so takoj ponudili tudi psihološko pomoč.

Prepoznavanje žrtev je zahtevno, saj je več trupel zoglenelih in neprepoznavnih. Doslej so identificirali sedem žrtev. Med žrtvami, med katerimi je bila po navedbah reševalcev večina mladih ljudi, so dojenček, 12-letni otrok in najstnica.

Umrl je tudi 40-letni voznik avtobusa, ki je bil doma iz Trevisa. Po navedbah oblasti so med žrtvami in ranjenimi tudi tuji turisti.

Foto: EPA
Foto: EPA

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva je potrdil, da je umrlo pet Ukrajincev, še trije so med ranjenimi. Umrli so domnevno še po en nemški, hrvaški in francoski državljan.

Vzrok nesreče še ni znan, glede na prve informacije pa na cesti niso odkrili sledi zaviranja, kar naj bi kazalo na to, da je voznik najverjetneje zaradi nenadne slabosti izgubil nadzor nad vozilom. Preiskovalci naj bi preverili tudi stanje približno 70 let starega mostu. Upajo, da bodo dodatne informacije dobili s posnetkov nadzornih kamer na območju.

Število žrtev bi se lahko po navedbah notranjega ministra Mattea Piantedosija povečalo.

"Apokaliptičen prizor"

"To je apokaliptičen prizor. Brez besed sem," je na družbenem omrežju X, prej znanem kot Twitter, objavil župan Luigi Brugnaro. "Najmanj 20 mrtvih, velika tragedija. Avtobus je peljal iz Benetk v Marghero, bil je poln ljudi, ki so se vračali domov iz službe. Avtobus je zapeljal s hitre ceste in zletel z nadvoza."

Pozneje pa je Brugnaro pojasnil, da je šlo za avtobus, ki se uporablja za prevoz turistov do kampa. "Kot kaže, je bilo na avtobusu veliko tujcev, tudi otrok. Našli smo nekaj ukrajinskih dokumentov," je dejal župan.

V regiji bodo danes pred vsemi državnimi poslopji zastave visele na pol droga.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je že izrazil sožalje Brugnaru, prav tako premierka Giorgia Meloni. Italijanskim oblastem je sožalje izrekla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Huda nesreča avtobusa pri Benetkah