Italijanski zapori so prenatrpani. Foto: Reuters
Italijanski zapori so prenatrpani. Foto: Reuters

V zaporu za mladoletnike dela 50 paznikov, direktorja pa po poročanju Reutersa nimajo že 20 let. Sindikat zaporniških paznikov je v izjavi za javnost sporočil, da je pretresen nad novicami o preiskavi. "Vemo, da pazniki v zaporih po vsej Italiji delujejo strokovno in človeško. Vendar tako kot vedno zaupamo v sodstvo, da bo čim prej razjasnilo zadevo," so sporočili iz sindikata SAPPE.

Sindikat Uilpa, ki zastopa paznike, je izrazil zgroženost nad očitki, a tudi upanje, da bodo pazniki oproščeni. Vodja sindikata Uilpa Gennarino De Fazio je ob tem opozoril tudi na "disfunkcionalnost kazenskega sistema", češ da ta ne zagotavlja jamstev niti zapornikom niti paznikom.

Aretacije v zaporu Cesare Beccaria na obrobju mesta so sledile preiskavi zločinov nad mladostniki, ki naj bi bili storjeni od leta 2022 dalje. Med njimi so kaznivo dejanje mučenja, kaznivo dejanje povzročitve telesne poškodbe mladoletnikom in en primer poskusa spolnega nasilja.

Policisti so preiskavo izpeljali s pomočjo prisluškovanja, analize posnetkov varnostnih kamer v zaporu in s pogovori z nekdanjimi zaporniki.

"Osumljenci so bili prepričani, da so bila njihova dejanja upravičena kot vzgojni ukrep na slabo obnašanje zapornikov, namesto tega pa je šlo za nezakonito nasilje," je novinarjem povedala tožilka Letizia Mannella.

V Italiji so sicer zapori že dalj časa prenatrpani. Po podatkih državnega nadzornega organa za zapore je bilo januarja v njih nameščenih več kot 60.300 zapornikov. Zapori imajo sicer prostor za 47.300 ljudi.